Václavské náměstí je krok před historickou proměnou. Úřad schválil rekonstrukci

Václavské náměstí čeká rozsáhlá rekonstrukce.

Václavské náměstí čeká rozsáhlá rekonstrukce. Zdroj: Jakub Cigler Architekti

Václavské náměstí čeká rozsáhlá rekonstrukce.
Celkový pohled na zcela rekonstruované Václavské náměstí.
Václavské náměstí je hlavně v létě vytížené spoustou chodců.
Rekonstrukce Václavského náměstí odstartuje v jeho spodní části.
Rekonstrukce Václavského náměstí odstartuje v jeho spodní části.
13
Fotogalerie

Roky se vlekoucí záměr na proměnu spodní části Václavského náměstí v Praze je o krok blíž k uskutečnění. Projekt obdržel od Prahy 1 územní rozhodnutí. Pro stavbu je to klíčové razítko. K prvnímu kopnutí do země zbývá už jen stavební povolení. Start rekonstrukce se plánuje na rok 2018.

„Oproti soutěžnímu návrhu a dokumentaci pro územní rozhodnutí, předkládané v roce 2012, došlo ke zvýšení bezbariérovosti prostoru, který je nově koncipován s minimálními výškovými rozdíly vozovky oproti chodníku,“ uvedl již dříve architekt Jakub Cigler, jehož ateliér návrh na přeměnu Václaváku připravil.

Rekonstrukce mezi Můstkem a Vodičkovou ulicí přijde až na dvě stě milionů korun. Náměstí oživí nové stromy, lavičky a fontány. Jen co projekt získá poslední razítko, hodlá magistrát rozeběhnout přípravy rovněž na opravu horní části náměstí.

Přitom stále není vyřešený problém ramp pro vjezd do podzemních garáží. Mají být ve spodní polovině Václaváku. Nesouhlasí s nimi Národní památkový ústav. Na ministerstvo kultury už poslal podnět k přezkoumání rozhodnutí magistrátních kolegů.

Garáže jsou důležité pro obří developerský projekt na přestavbu vnitrobloku mezi Václavským náměstím a ulicemi Na Příkopě, Jindřišskou a Panskou.