Ve Vídni zemřel europoslanec Jiří Havel

Jiří Havel během volební kampaně ČSSD

Jiří Havel během volební kampaně ČSSD Zdroj: ctk

Po dlouhé nemoci zemřel dnes ráno ve věku 54 let ve Vídni europoslanec Jiří Havel (ČSSD). ČTK to oznámil jeho tchán Rudolf Mihola. Havel byl dříve místopředsedou vlády pro ekonomiku.

Jiří Havel vstoupil do sociální demokracie roku 1997 a stal se jejím ekonomickým experte. Vytvářel stranické programy a býval stínovým vicepremiérem strany pro ekonomiku.

Jiří Havel, EUJiří Havel, EU | E15 Eduard Erben

„Jirka zemřel po dlouhé nemoci v akademické nemocnici ve Vídni. Byl to nesmírně cenný člověk,“ řekl mluvčí sociálnědemokratické frakce Evropského parlamentu Stijn Croes.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek řekl, že Havlovo úmrtí je velká ztráta. „On byl jeden z těch, který pomáhal formulovat evropskou politiku jako pilíř programu sociální demokracie. Cítím to jako velkou ztrátu a možná i jako závazek vůči němu,“ řekl Zaorálek v České televizi.

Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga byl Havel výrazně proevropský. „Člověk, který si ještě rozmyslel, co řekl. Bude tam v Evropském parlamentu chybět. Rád bych rodině i straně sociálnědemokratické vyslovil soustrast, protože je to opravdu těžká ztráta,“ uvedl ministr

V roce 2006 byl Havel místopředsedou vlády pro ekonomiku. Od roku 2009 byl poslancem Evropského parlamentu a členem jeho rozpočtového výboru.