Věci veřejné mají plán, komu a kde v rozpočtu ubrat

předseda VV Radek John

předseda VV Radek John Zdroj: Foto E15 Eduard Erben

Nečasův koaliční kabinet otevřel debatu o státním rozpočtu na příští rok. Nejvíce nespokojeni jsou zatím ministři za Věci veřejné. Ti chtějí jinak, než naplánoval šéf rezortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09), přerozdělit zhruba šestnáct miliard korun.

Tvrdí ale, že nebojují jen za sebe, mimo jiné chtějí přidat i ministerstvu spravedlnosti. Dodatečné finance ovšem požadují především pro dopravu a vnitro. A už také mají představu, komu by peníze ubrali.

Šest miliard korun podle nich může postrádat ministerstvo práce a sociálních věcí z programu rekvalifikací a dalším seškrtáním sociálních dávek. Tři miliardy by ubrali z kapitoly Všeobecná pokladní správa a další miliardu korun z peněz na obsluhu státního dluhu. Nejvíc prostředků přitom dál požaduje ministr dopravy Pavel Dobeš (VV), a to alespoň devět miliard korun.

Rámec rozpočtu už je daný, a podle Kalouska neměnný. Počítá s příjmy ve výši 1084 miliard korun, výdaji 1189 miliard korun a schodkem 105 miliard. Celková výše deficitu tak v příštím roce nemá přesáhnout 3,5 procenta hrubého domácího produktu.

Tato základní čísla nehodlá vláda měnit, a ani podle premiéra Petra Nečase (ODS) ani ministra financí je zatím nehodlá revidovat, i když nová data o růstu hospodářství potvrdila, že česká ekonomika zpomalila. „Jsme připraveni reagovat na realitu,“ uvedl Kalousek s tím, že výhled české ekonomiky nelze s ohledem na možné turbulence na evropských i světových trzích sotva přesně odhadnout.

Kabinet včera přerušil také jednání o rozpočtových výhledech na roky 2012 a 2013. I s těmi jsou nespokojeny především Věci veřejné. Nejvíce pro změnu protestuje ministr školství Josef Dobeš. Nesouhlasí s tím, že příjmy jeho rezortu by měly v těchto letech klesnout až o třináct miliard korun.
Momentální třenice nad rozpočtem považuje premiér Nečas za standardní a odhaduje, že návrh plánu státních financí spolu s rozpočtovým výhledem by vláda mohla schválit 21. září.

Do Poslanecké sněmovny ho ministr financí musí odeslat do konce tohoto měsíce. Že by některý z ministrů pro vládní rozpočet nehlasoval, Nečas nepřipouští. Podle něj by se to prakticky rovnalo vyslovení nedůvěry vládě, a takový člen kabinetu by měl rezignovat.

Úspory a zase úspory Tvrdé šetření čeká ministry i v dalších letech. Podle aktualizovaného konvergenčního programu by země měla v roce 2016 dosáhnout vyrovnaných veřejných rozpočtů. A to poměrně rychlým tempem: Z 3,5 procenta hrubého domácího produktu v roce 2012 na 2,9 procenta v roce 2013 a na 1,9 procenta v roce 2014. Pro letošek předpokládá ministerstvo deficit veřejných financí 4,2 procenta. Vloni to bylo 4,7 procenta HDP.