Vedení TOP 09 odmítlo Kalouska jako kandidáta pro volby do Evropského parlamentu

Bývalý šéf strany a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek nebude za TOP 09 na kandidátce koalice Spolu ve volbách do Evropského parlamentu. Uvedl to na sociální síti X. Výkonný výbor TOP 09 se ho navzdory řadě nominací z regionálních organizací na listinu nezvolil. Vedení strany ale Kalouska vyzvalo, aby za stranu kandidoval do Senátu.

Kalousek uvedl, že ho rozhodnutí nepřekvapilo. „Velké iluze jsem si nedělal. Nechtěl jsem však především zklamat důvěru 12 krajských organizací strany, které si mě na kandidátce přály a podporovaly mě,“ napsal. Doplnil, že rozhodnutí přijímá. „Proces, který k němu vedl, byl navíc zdrojem řady informací zajímavých jak pro mě, tak pro veřejnost,“ dodal.

Jedničkou TOP 09 na kandidátce Spolu bude nynější europoslanec Luděk Niedermayer a dvojkou poslanec Ondřej Kolář. Na kandidátku se stejně jako Kalousek nedostal druhý nynější europoslanec strany Jiří Pospíšil. Kandidátní listinu Spolu povede europoslanec Alexandr Vondra (ODS), jedničkou lidovců na bude nynější europoslanec Tomáš Zdechovský.

Podle Pospíšila vedení strany upřednostnilo stabilitu koalice Spolu před šancí na volební úspěch. „U většiny delegátů převládla obava o koalici Spolu více než obava o její volební výsledek,“ uvedl.

Spolu odmítá kontroverzní osobnosti

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová odmítla o důvodech rozhodnutí výkonného výboru spekulovat. Kalousek podle ní není na listině, „protože tak výkonný výbor rozhodl“. Každý člen širšího vedení pro rozhodnutí mohl mít podle Pekarové Adamové různé důvody. Ona se přiklonila ke Kolářovi z toho důvodu, že se dlouhodobě věnuje zahraniční politice.

Premiér Petr Fiala (ODS) dříve uvedl, že si nedovede účast Kalouska na kandidátce představit. Podle vyjádření politiků Spolu by Kalouskova nominace znamenala zařazení kontroverzní postavy, ale také porušení interní dohody nezařazovat níže na listinu adepty s potenciálem získat hodně preferenčních hlasů.