Velký zápas se blíží, Slavia hraje proti Seville také o lákavý finanční bonus

Lukáš Masopust se raduje ze své trefy proti Baníku Ostrava

Lukáš Masopust se raduje ze své trefy proti Baníku Ostrava Zdroj: Sport Michal Beránek

Lukáš Masopust ze Slavie po brance sevillského Wissama Ben Yeddera z první minuty
Miroslav Stoch poté, co vstřelil gól proti Seville v prvním zápase osmifinále Evropské ligy
Wissam Ben Yedder se přetlačuje se slávistou Ibrahimem Traorém
Slávista Alex Král (33) se raduje se svými spoluhráči z gólu, který vstřelil proti Seville
Radost slávistických hráčů z gólu proti Baníku Ostrava
7
Fotogalerie

Pražský fotbalový klub má poměrně slušnou výchozí pozici k dosažení výrazného sportovního úspěchu. Pokud by po čtvrtečním odvetném utkání postoupil přes aktuálně šestý tým španělské ligy do čtvrtfinále Evropské ligy, přišel by si na téměř 40 milionů korun. Slavii se navíc již podařilo vyprodat domácí stadion v Edenu, kde se utkání odehraje.

Slavia by postupem navýšila dosavadní výdělky z účasti v aktuálním ročníku evropských pohárů na 7,82 milionu eur, tedy více než 200 milionů korun. Klub si připsal 480 tisíc eur už za předkolo Ligy mistrů. Následně vydělal 2,92 milionu eur za účast ve skupině Evropské ligy, kde si výsledky zajistil dalších 1,9 milionu. Za účast v jarních bojích může zatím Slavia očekávat celkem milion eur.

Slavia v Lize mistrů: Start na Interu, jaký má další program? >>

Šance na postup přes Sevillu nemá zanedbatelné. Lídr české ligy si z úvodního utkání v Andalusii přivezl nadějný výsledek 2:2 a mezi posledních osm týmů soutěže by ho vedle jakékoli výhry poslala i remíza 0:0 nebo 1:1. Není jisté, zda za Sevillu nastoupí český brankář Tomáš Vaclík, který musel v prvním duelu kvůli zranění před přestávkou střídat.

Slávisté prošli na evropské scéně do osmifinále poprvé od roku 2003, kdy vypadli s Besiktasem Istanbul. Nyní usilují o čtvrtou účast ve čtvrtfinále, kde naposledy byli v sezoně 1999/2000. Tehdy se však nynější soutěž jmenovala Pohár UEFA. Maximem červenobílých je semifinále téže soutěže z roku 1996. Z českých klubů naposledy hrála čtvrtfinále v Evropské lize před třemi lety Sparta.

Sevilla, s pěti prvenstvími nejúspěšnější tým historie Evropské ligy a Poháru UEFA, byla před dvojzápasem se Slavií jasným favoritem.

Plzeň je na tom ještě lépe

Na rozdíl od Slavie už její plzeňský konkurent v evropských pohárech nefiguruje, z finančního hlediska to ale Viktorii příliš vadit nemusí. Svou podzimní účastí v Lize mistrů si vydělala přes 772 milionů korun, když porazila CSKA Moskva i AS Řím. Relativně vyrovnané utkání sehrála Plzeň na hřišti Realu Madrid.