Velvyslancem KLDR v Praze se stal syn zakladatele režimu Kim Ir-sena

Bývalí vůdci KLDR Kim Ir-sen (vlevo) a Kim Il-Čong

Bývalí vůdci KLDR Kim Ir-sen (vlevo) a Kim Il-Čong Zdroj: CC BY 2.0 via Wikimedia Commons: Jose Fernandes Jr.

Severní Korea vyměnila svého velvyslance v Praze. Vedení mise se ujal Kim Pchjong-il, který byl před tím 17 let ambasadorem v Polsku a v mocenských strukturách Pchjongjangu patří mezi známé figury. Je totiž synem zakladatele stalinistického režimu a prvního vůdce KLDR Kim Ir-sena. Ten již na sklonku 70. let záměrně „uklidil“ Kim Pchjong-ila do Evropy, aby nemohl ovlivňovat politiku v zemi.

Kim Pchjong-il na velvyslaneckém postu v Česku vystřídal diplomata Kwang Il-Ria, který úřad vedl od června 2011. O přesunu jedenašedesátiletého Kim Pchjong-ila z Varšavy do Prahy informovala jihokorejská média. Kim Pchjong-il se funkce nicméně plnohodnotně ujme až po předání pověřovacích listin prezidentu Miloši Zemanovi.

„V případě pana Kim Pchjong-ila k tomuto kroku prozatím nedošlo,“ dodala pro E15.cz mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Chrištofová. Termín ceremonie Hrad zatím nezveřejnil. „O předávání pověřovacích listin budeme s předstihem informovat,“ uvedl pouze mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

Kvůli uzavřenosti komunistického režimu v KLDR je možné o důvodech změny jen spekulovat. Podle Cheong Seong-janga z jihokorejského Sejongova institutu se zdá, že tento krok má Kim Pchjong-ilovi zabránit v budování mocenské základny kolem sebe, vzhledem k tomu, že na jedné pozici trávil dlouhých 17 let.

Nový severokorejský velvyslanec v ČR Kim Pyong-ilNový severokorejský velvyslanec v ČR Kim Pyong-il | Archiv E15Nový severokorejský velvyslanec v ČR Kim Pyong-il býval údajně známým sukničkářem (na archivní fotografii vpravo).

Kim Pchjong-il zahájil diplomatickou kariéru v roce 1979, kdy nastoupil na ambasádu v tehdejší Jugoslávii. Pak už se stal velvyslancem postupně v Maďarsku, Bulharsku, Finsku a v roce 1998 v Polsku.

Na Kim Pchjong-ila zbyly „jen“ diplomatické posty v Evropě, protože u svého otce, zakladatele stalinistického režimu Kim Ir-sena, upadl kvůli svému nevázanému životu v nemilost. Údajně byl známým sukničkářem, který navštěvoval divoké večírky.

Nástupcem Kim Ir-sena v čele země se proto v roce 1994 stal Kim Pchjong-ilův poloviční bratr Kim Čong-il, nejstarší syn Kim Ir-sena z prvního manželství. Nynějšího nového ambasádora v Česku měl pak zakladatel totalitního režimu KLDR se svojí druhou ženou.

Kim Pchjong-il je údajně nadále považován za hrozbu pro severokorejské vlády, a to kvůli jeho fyzické podobě s otcem Kim Ir-senem. Podle různých zdrojů je stále pod drobnohledem zpravodajských služeb Severní i Jižní Koreje.

Sevekorejští diktátoři
JménoDoba vládyVztah ke Kim Pchjong-ilovi
Kim Ir-sen 1946 až 1994 Otec
Kim Čong-il 1994 až 2011 Bratr
Kim Čong-un Od roku 2011 stále ve funkci Synovec

Zdroj: Wikipedia