Veřejné zakázky budou ještě komplikovanější, obávají se podnikatelé

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Plány na vytvoření Rady vlády pro transparentní zakázky budí rozporuplné reakce. Vláda si od tohoto kroku slibuje další odstranění nešvarů spojených s veřejnými zakázkami. Jenže podnikatelé se naopak obávají, že zadávání státních či krajských tendrů bude ještě komplikovanější.

S vytvořením orgánu počítá návrh nového Zákona o veřejných zakázkách a podle Ministerstva pro místní rozvoj se na jeho vytvoření již pracuje. V průběhu ledna vláda rozhodla, že bude zřízena Pracovní skupina pro transparentní veřejné zakázky. Jednotlivé rezorty pak navrhly své zástupce, odborníky na oblast veřejného investování působící na pozicích ředitelů odborů.

Úkolem Pracovní skupiny je posuzování záměru veřejných institucí zadávat zakázky v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, nebo výjimek, kdy má dojít k zadání zakázky bez výběrového řízení v případech, kdy to zákon vyžaduje.

Především jednací řízení bez uveřejnění bývá často spojováno s rizikem korupce. Veřejné instituce je mohou využívat ve dvou případech. Prvním je situace, kdy již uskutečnil jiný, otevřený typ výběrového řízení, ale nepodařilo se jim vybrat dodavatele.

Jednací řízení bez uveřejnění
Jednací řízení bez uveřejnění je typ zadávací řízení, ve kterém zadavatel zakázky přímo vyzve k jednání jednoho nebo více dodavatelů. Bývá často zneužíváno k nasměrování zakázky předem vybranému dodavateli, mnohdy v souvislosti s korupčním jednáním.

Druhým typem jsou případy, kdy je předmět zakázky tak specifický, že ho na základě patentových práv, autorských práv, výhradního vlastnictví klíčové technologie a podobně může realizovat jen jediná firma.

Odborníci na korupci upozorňují, že podmínky některých zakázek bývají upraveny tak, že je jejich technická specifikace „ušitá na míru“ konkrétní firmě, a ta je pak oslovena v rámci jednacího řízení bez uveřejnění.
Podnikatelé se bojí rozmělnění zodpovědnosti

Právě proto by se k podobným případům měla v budoucnu vyslovovat Rada vlády pro transparentní zakázky.„Výstupem pak bude zpráva o projednání záměru zadavatele, kde pracovní skupina vyjádří svůj názor na použití výjimky nebo jednacího řízení bez uveřejnění v dané věci. Tato zpráva bude součástí materiálu předkládaného vládě,“ konstatuje Vilém Frček z odboru komunikace Ministerstva pro místní rozvoj.

Ignorované stanovisko Rady

Pracovní skupina může také iniciovat další úpravy zadávacích procesů zejména při zadávání veřejných zakázek. Odborníci na transparentní zakázky však nově vznikajícímu orgánu příliš nevěří.

„Poté, kdy jsem měl možnost trochu sledovat význam Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí, jsem spíše skeptický k tomu, jak a nakolik vážně je něco takového míněno,“ konstatuje Daniel Weinhold, předseda expertní skupiny Platformy pro transparentní veřejné zakázky.

„Mám na mysli například stanovisko Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí z loňského léta, které bylo při finálním rozhodování vlády o vládním návrhu zákona o zadávání veřejných zakázek vládou víceméně ignorováno,“ dodává Daniel Weinhold.

Článek můžete dočíst na webu BusinessInfo.cz