Většina českých firem očekává letos růst tržeb, ukázal průzkum

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Čtyři z pěti tuzemských firem letos očekávají, že jim porostou tržby. Firmy věří především domácímu trhu (30 procent) a inovacím (20 procent). Polovina podniků zároveň předpokládá navýšení počtu zaměstnanců. Vyplývá to z aktuálního průzkumu PwC mezi řediteli českých společností u příležitosti dnešního vyhlášení 13. ročníku ekonomického žebříčku Štiky českého byznysu.

Podniky za největší hrozbu považují nedostatek lidí. Snaží se proto spolupracovat se školami a investovat do svého obrazu v očích potenciálních budoucích zaměstnanců. „Čtvrtina tuzemských firem plánuje letos měnit způsob výroby tak, aby byl méně náročný na lidské zdroje,“ uvedl Zenon Folwarczny z PwC ČR.

Firmy podle průzkumu drží náklady pevně pod kontrolou a sledují vývoj koruny. Snižování nákladů předpokládá v letošním roce 65 procent podniků, loni to bylo 72 procent.

Vítězem soutěže nejrychleji rostoucích tuzemských firem „Štiky českého byznysu“ se loni stal plzeňský strojírenský podnik Olbrich - CZ. Titul Česká štika přiřkla porota jihočeské firmě Mráz Agro CZ. Žebříček založila společnost Coface Czech počátkem roku 2005. Chce tak identifikovat rostoucí české podniky s dobrými výsledky hospodaření a dobrou úrovní likvidity a finanční stability.

Vyhlášení 13. ročníku ekonomického žebříčku Štik českého byznysu navazuje na rekordní rok růstu české ekonomiky. Letošní ročník podle organizátorů proto odhalí nejúspěšnější firmy s mimořádně vysokou růstovou dynamikou.