Vít Rakušan debatoval v Karviné. Dotazy padly na demisi, Ukrajinu nebo střelbu na fakultě

Předseda vládní strany STAN Vít Rakušan zahájil volební kampaň a jako první se rozhodl jet do slezské Karviné, kde pořádal debatu s občany "bez cenzury", jak celou akci nazval. Na místě měla e15 svého redaktora Filipa Zelenku, který vše dokumentoval na sociální síti X

Restaurace Centrum byla zcela zaplněná dlouho před začátkem. Už více než půl hodiny před oficiálním startem se hosté pouštěli s ministrem do debaty a někteří se s ním fotili.

„Chci se zeptat, kdy podáš demisi, protože na co si sáhnul, to si zkazil,“ zazněl první dotaz z publika, ozval se nadšený potlesk, který se změnil na skandování „DEMISI“. Po celé místnosti koloval mikrofon a každý měl tak šanci se na něco zeptat. 

Otázky na Rakušana se týkaly důchodců i mladých rodin, mezd, vězeňské služby, zvyšování daní, korespondenční volby, střelby na univerzitě v Praze, pošty, problémů Liberty Ostrava i podpory Ukrajiny proti Rusku. Rakušan mimo jiné řekl, že daň z neočekávaných zisků (windfall tax), kterou vláda premiéra Petra Fialy (ODS) uvalila na energetické, petrochemické a těžební firmy a velké banky, byla chyba. Rakušan také uvedl, že 25 sociálních dávek je moc, stačí jich pět až šest jasně definovaných, nebo že odklon Němců od jaderné energie byla hloupost. Tazatelé ministrovi skákali do řeči, křičeli na něj, nadávali mu, že je lhář i fašista. Na konci mu ale zatleskali.

Šlo o první ze série Rakušanových debat Bez cenzury. Jejich cílem je podle STAN vrátit se ke kořenům starostenského hnutí a vést s lidmi dialog o tom, co je pro ně skutečně podstatné i v čem vidí chyby současné vlády. V dalších týdnech budou následovat debaty v Sokolově, Mostě či České Lípě.