Vláda chce zrušit daň z dividend

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Stát zřejmě přestane vybírat srážkovou daň z dividend a z podílů na zisku, která dnes v Česku činí 15 procent. Informuje o tom deník Dnes s odvoláním na slova premiéra Nečase a ministra financí Kalouska. Opatření by se měla stát součástí návrhu daňové reformy, která by mohla začít platit od roku 2013. Stát tak ale ročně přijde zhruba o devět miliard korun. Ty zůstanou majitelům a podílníkům českých firem.

„Koaliční politické strany se již dohodly, že bude zvolena forma (zabránění dvojímu zdanění), a to osvobození dividend,“ cituje společné vyjádření premiéra a ministra financí deník Dnes. Totéž má platit i pro daň z podílu na zisku u společností s ručením omezeným (s. r. o.), komanditních společností a družstev.

Zmizet tak má dvojí zdanění zisku – jednou skrze daň z příjmu firmy a podruhé v dani z dividendy či podílu na zisku. Daňové osvobození dividend ale není v zemích OECD příliš rozšířené, mají ho pouze Slovensko a Estonsko.

Deník Dnes upozorňuje, že původně navržená sleva na dani nebyla spravedlivá pro všechny akcionáře a podílníky firem. Tam, kde významnější část firmy (alespoň desetinu) vlastní třeba zahraniční firma z EU, by to bylo méně výhodné pro ostatní české akcionáře. Firemní vlastník z EU totiž žádnou daň z dividend neplatí, zatímco čeští akcionáři by daň platili i nadále. Ale profit ze slevy by se mezi ně rozdělil bez ohledu na to, zda daň z dividendy platili, nebo ne.

Osvobození dividend od daně bude ale znamenat, že státu vypadnou příjmy hned v roce jejich výplaty. Propad příjmů ministerstvo odhaduje na devět miliard korun.

Makléři doufají ve větší zájem o investování

Podle makléřů by daňové osvobození dividend mohlo přinést větší zájem o investování na burze. Zabránit by mohlo i obcházení daňové povinnosti a vyvádění zisků do daňových rájů.

„Je v zájmu České republiky, aby významní vlastníci firem tady žili, danili své ostatní příjmy, investovali a utráceli zde své peníze,“ řekl deníku Dnes šéf Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.