Vláda přežije: Fuksa, Šnajdr a Tluchoř složí mandát

Petr Tluchoř

Petr Tluchoř Zdroj: profimedia.cz

Rebelující poslanci ODS umožní vládě Petra Nečase prosadit daňový balíček a pokračovat. Poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla totiž vládní verzi balíčku podpoří. "Cítí se zavázáni usnesením kongresu," řekl za ně Petr Tluchoř, neoficiální vůdce rebelů. Při středečním hlasování ve Sněmovně by tak měl daňový balíček projít a DPH by se tak od příštího roku měla zvýšit na 15 a 21 procent, jak navrhuje Nečasova vláda.

Zbylá trojice rebelujících poslanců ODS - Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř - se rozhodla, že aby nemusela hlasovat pro daňový balíček a zároveň neohrožovala vládu, složí poslanecký mandát. Jednání byla dlouhá, ale neslyšeli jsme argumenty, řekl dnes večer Petr Tluchoř.

Premiér Nečas potvrdil, že s trojicí poslanců nenalezl kompromis. “ Po kongresu ODS, který doporučil podporu balíčku, neexistovala pro poslance ODS jiná poctivá cesta, než rozhodnutí respektovat, nebo přestat vykonávat poslanecký mandát,“ uvedl premiér s tím, že rozhodnutí rebelujích kolegů považuje za lidsky důstojná. „Podrželi si svůj názor a poctivě situaci vyřešli,“ uvedl premiér v ČT.

„I naši dva kolegové (Florián a Úlehla) vyjádřili ochotu podpořit ho ve vládním znění,“ řekl Nečas. To počítá se zvýšením sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Platit by měly i další body původního vládního návrhu, tedy například vyšší zdanění lidí s příjmy zhruba nad 100 tisíc korun či snížení výdajových paušálů pro živnostníky. Koalice by podle dřívější dohody mohla balíček upravit tak, aby neomezoval příspěvek na bydlení pro osaměle žijící důchodce.

Úlehla svou podporu zdůvodnil také tím, že nechce připustit nástup levice a komunistů. Radim Fiala, který už minulý týden vystoupil z ODS, se pak rozhodl zdržet hlasování. Podporu vládě také dnes slíbil exministr školství Josef Dobeš.

Tluchoř dodal, že trojice rebelů sice složí poslanecký mandát, ale zůstane nadále členy ODS. „Věříme totiž stále, že změna je možná. V této situaci jsme však kompromis nenašli, neslyšeli jsme žádné silné podpůrné argumenty. Zároveň však nechceme umožnit nástup levice,“ shrnul Tluchoř.

Komplikace: nepravomocné odsouzení za korupci

Za středočeské poslance Fuksu, Šnajdra a Tluchoře do Sněmovny nastoupí exposlanec Pavel Bohatec, náměstek kladenského primátora Miroslav Bernášek a bývalý místostarosta Kolína Roman Pekárek, který byl ale letos v květnu nepravomocně odsouzen na šest let do vězení. Podle obžaloby si řekl o milionový úplatek za výhodnější prodej městských pozemků.

Podle předsedy mandátového výboru Sněmovny Bohuslava Sobotky (ČSSD) mohou teoreticky náhradníci za tři poslance ODS nastoupit už ve středu, museli by ale být k dispozici na jednání Sněmovny a složit slib poslance. To se asi stane, podle informací ČTK se do Sněmovny ve středu dostaví všichni tři. Například Bernášek řekl, že premiérovi účast ve Sněmovně slíbil. O daňovém balíčku s ním prý ještě bude ráno diskutovat. „S velkou pravděpodobností ho podpořím,“ dodal.

Poslanecký mandát přijme i Bohatec. „O tom, že mám zítra (ve středu) skládat slib, jsem se asi před hodinou dozvěděl od mandátního a imunitního výboru,“ uvedl večer. Daňový balíček chce také podpořit. „Já ctím nejenom většinové usnesení klubu, ale samozřejmě i doporučení kongresu,“ řekl. Pekárek řekl, že se dostaví a složí slib. Balíček podpoří. „Nestanu se novým rebelem,“ uvedl.

To, že se Pekárek stane poslancem, asi zkomplikuje jeho trestní kauzu. Experti na ústavní právo Václav Pavlíček a Jan Kysela soudí, že by orgány činné v trestním řízení měly požádat Sněmovnu, aby zbavila Pekárka imunity, aby mohlo pokračovat trestní řízení. Podle advokáta Jaroslava Ortmana by nově získaná imunita na pokračující soud Pekárka mít vliv neměla.