Vláda schválila otcovskou dovolenou. Není ale jasné, kolik otcové dostanou

Bohuslav Sobotka,

Bohuslav Sobotka, Zdroj: CTK

Vláda dnes schválila zavedení týdenní otcovské dovolené, o přijetí návrhu novely o nemocenském pojištění informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru. Otcové dostanou 70 procent vyměřovacího základu výdělku, tedy stejně jako mají ženy na mateřské, uvedl. Proti byl minulý týden kvůli nárokům na státní pokladnu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Normu nyní posoudí Sněmovna.

Změnu předloha přinese i v pojištění dobrovolných hasičů. „V zákoně o nemocenském pojištění jsme podpořili dobrovolné hasiče. Pokud onemocní v důsledku nasazení, budou mít nárok na stoprocentní nemocenskou,“ doplnil Sobotka. Vláda tím podle něj vysílá jasný signál, že si často velmi nebezpečné a náročné práce dobrovolných hasičů, kterou vykonávají pro zajištění bezpečnosti občanů v regionech České republiky, váží.

„Vláda schválila zavedení otcovské poporodní péče, rozšíření počtu sirotků s nárokem na sirotčí důchod a nemocenskou pro dobrovolné hasiče,“ informovala v průběhu jednání ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Návrh předpokládal ještě záměr vyplácet ošetřovné i na nemocné členy rodiny, kteří s nemocnými nebydlí.

Záměr zavést otcovskou či ošetřovné pro ty, kteří se starají o příbuzné, ohlásila Marksová loni v září. Opatření představila jako kroky na podporu rodin. Podle návrhu novely by muži mohli nastoupit na týdenní otcovskou do šesti týdnů po narození potomka. Pokud odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu.

Otcovská má zapojit muže do péče o dítě

Ministerstvo uvedlo, že otcovská má motivovat muže, aby se do péče o dítě víc zapojili. Volno má také posílit vazbu mezi potomky a jejich rodiči. V Česku se ročně rodí kolem 100 tisíc dětí. Otcovská by ročně vyšla celkem na 630 až 800 milionů korun. Stát by přišel o 72 až 93 milionů na daních. Administrativa by ročně stála 30 milionů.

Na sirotčí důchod by mohlo podle návrhu dosáhnout víc dětí. Ministerstvo práce uvádí, že se tak „zmírní tlak“ na poskytování dávek, a to zhruba u 4300 sirotků. Penzi by měli mít šanci získat, pokud jejich zemřelému rodiči nebylo ani 28 let a platil v posledních deseti letech aspoň rok sociální odvody či pokud jejich rodiči bylo nad 38 let a platil v posledních 20 letech odvody aspoň dva roky. Podle odhadů by náklady mohly dosáhnout 300 milionů korun ročně.

Novinky podle vlády
1) Otcovská dovolená

- týdenní placené volno v prvních šesti týdnech po narození potomka

- otcové na dovolené by dostávali 70 procent vyměřovacího základu svého výdělku, tedy stejně jako ženy na mateřské

- odhadované výdaje 630 až 800 milionů korun ročně

- pokles výběru daní a odvodů o 72 až 93 milionů ročně
2) Sirotčí důchody

- pro víc dětí, podle odhadů asi o 4300 víc

- nárok na důchod by měly i děti, pokud jejich zemřelému rodiči nebylo ani 28 let a platil v posledních deseti letech aspoň rok sociální odvody či pokud jejich rodiči bylo víc než 38 let a platil v posledních 20 letech odvody aspoň dva roky

- odhadované náklady 300 milionů korun ročně
3) Nemocenská pro dobrovolné hasiče

- při nemoci a úrazu při zásahu či v karanténě by dostávali 100 procent svého vyměřovacího základu, tedy jako profesionální hasiči

- odhadované náklady desítky tisíc korun

- novela nemocenskou pro hasiče původně neobsahovala, vláda ji doplnila při dnešním jednání

- Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska mělo v roce 2015 podle své výroční zprávy 354 650 členů - 299 856 dospělých a 54 794 dětí

Návrh obsahoval i ošetřovné, vláda ho ale neschválila a z novely opatření vypadlo:
4) Ošetřovné pro lidi, kteří se starají o nemocné členy rodiny

- opatrování přímých potomků a předků - péče o prarodiče, rodiče, děti, vnoučata či pravnoučata

- „paragraf“ i při ošetřování lidí, kteří nežijí spolu v jedné domácnosti

- 60 procent vyměřovacího základu příjmu

- odhadované výdaje 300 milionů ročně

- pokles výběru daní a odvodů 320 milionů

Jak si přivydělat na rodičovskou a neodkládat při tom dítě

Matka na rodičovské je pro e-shopy zlatý důl