Vláda se loučila, peníze dá vědcům i dobrovolným hasičům

vláda ČR

vláda ČR Zdroj: ctk

Vláda Petra Nečase končí. Na svém patrně posledním zasedání rozhodla o zvýšení rozpočtu na vědu a výzkum o 1,5 miliardy korun. Kabinet v demisi navíc uvolnil 200 milionů korun pro dobrovolné hasiče.

Navýšení rozpočtu pro vědu a výzkum o 1,5 miliardy se netýká pouze následujícího roku, promítnout by se mělo i do let 2015 a 2016. Současný rozpočet na vědu a výzkum je 26,1 miliardy korun.

Návrh rozpočtu podle dřívějšího vyjádření místopředsedkyně Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Miroslavy Kopicové zajišťuje stabilizované výdaje na rozvoj výzkumných organizací, na specifický výzkum na vysokých školách, na programy udržitelnosti nových výzkumných infrastruktur vybudovaných z fondů EU a také výdaje na aplikovaný výzkum.

Loučící se vláda projednávala také bilanční zprávu o povodních. Ta podle ministra životního prostředí Tomáš Chalupy zasáhla téměř tisícovku obcí, nasazeno bylo 28 tisíc dobrovolnýách hasičů a záchranářů, 21 tisíc policistů a přes 9 tisíc vojáků. Dobrovolní hasiči dostali od vlády 200 milionů korun na odměny. Právě oni, jak Chalupa zdůraznil, se významně podíleli na pomoci při letošních povodních. „To jsou ti, kteří byli první u lopat,“ uvedl končíčí ministr.

Ministr financí Miroslav Kalousek na posledním jednání Nečasova kabinetu navíc prosadil navýšení základního jmění společnosti Explosia, která se vyčlenila ze Synthesie. Podle něj tak společnost překlene příští rok až dva roky, aby ji mohla některá z příštích vlád privatizovat.

Už příští týden by měl prezident Miloš Zeman jmenovat vládu novou, jak prohlásil nový premiér Jiří Rusnok. Do kabinetu odborníků však ještě hledá šest lidí. Mezi nimi právě ministry životního prostředí a financí.