Vláda vytvoří radu pro IT, povede ji Chovanec

ministr vnitra Milan Chovanec

ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: Michael Tomes/E15

Vláda schválila vznik Rady vlády pro informační společnost, která bude kabinetu radit v otázkách IT technologií. Orgánu bude předsedat ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který si od toho mimo jiné slibuje efektivnější fungování počítačových technologií.

Rada vlády pro informační společnost se bude zabývat rozvojem IT technologií, a tím zda nejsou předražené, fungují nebo dokážou vzájemně spolupracovat. Zabývat se má také zlepšením dostupnosti služeb prostřednictvím eGovernmentu nebo zakázkami na IT systémy ve státní správě.

Poradní orgán vlády bude mít asi 20 členů. Zástupci ministra vnitra budou ministři financí, průmyslu a obchodu a místopředseda vlády pro vědu výzkum a inovace. Dále tam budou zástupci různých ministerstev, Českého telekomunikačního úřadu či NBÚ. Členové za to nebudou pobírat odměny.

Rada se bude scházet jednou za půl roku, mezitím bude činnost řídit předsednictvo. První jednání by se mělo uskutečnit do dvou měsíců. „Konečně můžeme plně nastartovat koordinovaný rozvoj státních IT technologií a jednotlivých projektů tak, aby tyto technologie efektivně sloužily státu i jeho občanům a šetřily jejich peníze,“ uvedl Chovanec.

V minulosti se problémy v souvislosti s IT technologiemi objevily například na ministerstvu práce a sociálních věcí. Resort podle dřívějšího vyjádření ministryně Michaely Marksové Tominové (ČSSD) kvůli špatnému hospodaření s informačními technologiemi v posledních třech letech promarnil miliardu korun. Velká část systémů podle auditu funguje beze smluv, některé služby má resort dvakrát. Další potíže třeba byly se systémem pro vyplácení dávek.