Nová opatření: Vláda zakázala vánoční trhy i konzumaci alkoholu na veřejnosti

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) podruhé ve stejném křesle s premiérem Andrejem Babišem

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) podruhé ve stejném křesle s premiérem Andrejem Babišem Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Vláda ve čtvrtek schválila třicetidennní nouzový stav, který začíná platit od dnešní půlnoci. Spolu s ním ministr Adam Vojtěch představil i nová proticovidová opatření. Týkají se provozu restaurací, vánočních trhů, pořádání kulturních akcí i pití alkoholu na veřejnosti. 

Restaurace, bary či kluby budou muset mít od pátku podle Vojtěcha zavřeno mezi 22:00 a 04:59. Na veřejnosti nebudou lidé moci konzumovat alkohol. V obchodních centrech bude možné si od pátku vzít jen jídlo s sebou. V jídelních zónách bude konzumace na místě zakázána. Vláda taky od pátečního večera zakázala konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Na veřejných místech bude zakázána konzumace alkoholu.

Video placeholde
Aplikace třetí dávky očkování proti covidu - vše, co potřebujete vědět • Videohub

Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce bude od pátku moci maximálně 1000 osob, a to očkovaných nebo po covidu, oznámil Vojtěch. Sportovní utkání může od pátečních 18 hodin navštívit maximálně 1000 lidí, nařídila kvůli šíření koronaviru vláda. Aktuálně kapacita omezená nebyla.

Na další hromadné akce typu spolkových akcí, oslav, večírků či plesů bude moci od pátku maximálně 100 lidí, oznámil Vojtěch. Pohřby budou bez omezení.

Přehled všech aktuálních opatření  >>>