Volba prezidenta: Fischera se Zemanem dotahuje Dienstbier

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: profimedia.cz

Bývalý premiér Jan Fischer má nadále podle průzkumu agentury STEM nejlepší vyhlídky uspět v přímé prezidentské volbě. V prvním kole by ho volilo 29,8 procenta lidí. Druhý by se ziskem 16,5 procenta hlasů skončil bývalý premiér Miloš Zeman, na kterého se ale dotahuje místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier. Prezidentem by ho rádo vidělo 13,9 procenta lidí.

S již větším odstupem následují další prezidentští kandidáti. Místopředsedu Senátu a kandidáta ODS Přemysla Sobotku by v prvním kole volilo 6,5 procenta Čechů, předsedu vládní TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga 5,5 procenta a šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou 4,3 procenta lidí.

Trojice Fischer, Zeman a Dienstbier jsou pro občany nejpřijatelnějšími kandidáty na prezidenta. Na otázku o ochotě volit Fischera uvedlo „ano“ nebo „možná“ 68 procent lidí, u Zemana a Dienstbiera obdobně odpovědělo shodných 47 procent lidí. Míra přijatelnosti Fischera a Zemana od předchozího průzkumu ale mírně klesla, uvedl STEM.

Sobotkovi a Schwarzenbergovi by bylo ochotno dát hlas kolem 26 procent lidí. Bobošíková je přijatelnou kandidátkou pro 22 procent Čechů, podobný počet lidí totéž prohlásil o ekonomu Vladimíru Dlouhém, herečce Táně Fischerové a lidovecké kandidátce Zuzaně Roithové. Naopak „outsidery“ jsou hudebník a pedagog Vladimír Franz, Klára Samková a Ladislav Jakl.

Fischer, Zeman a Dienstbier se rovněž umístili na špici žebříčku volebního potenciálu jednotlivých kandidátů. Agentura ho odvodila z odpovědí na otázky, koho by lidé volili z předloženého seznamu kandidátů v prvním kole a komu by dali hlas ve druhém, pokud by do něj nepostoupil jejich kandidát z prvního kola. Fischer v tomto případě získal 47 procent hlasů, Zeman 30 procent a Dienstbier 26 procent.

Volební potenciál Dienstbiera podle STEM ale posílil poté, co ekonom Jan Švejnar oznámil, že se nebude o úřad prezidenta ucházet. Odstoupení Švejnara pomohlo i Bobošíkové a Sobotkovi, jejichž potenciál proti září stoupl o čtyři a tři body na devět a 11 procent.