Volných míst přibývá, nedostatek kandidátů firmy řeší náborem cizinců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Počet volných pracovních míst v Česku výrazně roste. V některých regionech se dokonce jedná o téměř stoprocentní meziroční zvýšení. Nejvíce otevřených pozic registruje Praha a Ostravsko. Hlavní poptávka je přitom po pracovnících v oblasti výroby, a to jak na dělnické pozice, tak i do úseků nákupu, řízení kvality nebo technologie výroby, ukazuje šetření personální agentury Grafton Recruitment.

Nejvyšší navýšení počtu pozic – téměř o sto procent – hlásí Královéhradecký kraj. Stojí za tím především rozvoj zdejších výrobních provozů. V Ústeckém kraji stoupl díky několika startupovým projektům, které zahájily loni činnost, o 40 procent, v Praze a Českých Budějovicích o 20 procent. Mírnější, zhruba patnáctiprocentní nárůst hlásí Ostrava, Plzeň a Zlín.

Více než tři čtvrtiny volných míst přitom vykazují technické obory. Jedná se jak o dělnické profese jako operátor výroby, seřizovač strojů nebo mistr, tak i inženýrské. IT sektor poptává programátory a vývojáře. Nedostává se také skladníků.

Ajťáci z Ukrajiny

„Nedostatek kandidátů na dělnické profese začínají firmy řešit nabíráním cizinců. Ti však musí zvládat alespoň základy češtiny a preferováni jsou občané Evropské unie. Nejčastěji jde o pracovníky ze Slovenska, Polska, Bulharska či Rumunska. V případě kvalifikovaných technických či IT pozic firmy nabírají hojně i občany Ruska a Ukrajiny, a to díky jejich perfektnímu technickému vzdělání,“ popsal Business Development Director ze společnosti Grafton Recruitmen Martin Ježek.

Zařídit zahraničním pracovníkům příchod do Česka přitom podle něj není vůbec jednoduché. Komplikací je získání všech nutných povolení. „To není pro občany ze zemí mimo EU úplně snadné, proto čeští zaměstnavatelé preferují pracovníky ze členských zemí Evropské unie,“ uvedl Ježek.