VV podaly trestní oznámení na Svobodu a Martínka. Prý předražovali zakázky

Cyril Svoboda, KDU-ČSL

Cyril Svoboda, KDU-ČSL Zdroj: E15 Eduard Erben

Věci veřejné podaly trestní oznámení na bývalé ministry pro místní rozvoj Cyrila Svobodu (KDU-ČSL) a Radko Martínka (ČSSD) kvůli údajně předraženým zakázkám na statistická zjišťování pro společnost STEM/MARK.

Svoboda reagoval, že se k věci může vyjádřit až poté, co se s oznámeném seznámí. Očekává, že mu VV pošlou kopii dokumentu. Martínek si pět let starou zakázku nevybavuje, jakékoliv pochybení ale odmítl.

„Na veřejné zakázky jsem kladl mimořádný důraz. Pokud byla nějaká taková zadána, na ministerstvu jsou doklady o tom, kdo je připravoval, jak to proběhlo, kdo mi to předložil k podpisu, a ti lidé za to ručí,“ řekl s tím, že s žádnou z agentur průzkumu veřejného mínění nemá osobní kontakty.

Podle trestních oznámení spojují všechny údajně podezřelé zakázky některé stejné vlastnosti. Ve srovnání se zakázkami realizovanými pro jiná ministerstva je cena zakázky vyšší než cena obvyklá. Jarolím už v červenci naznačil, že by agentura STEM mohla kvůli zakázkám pro STEM/MARK manipulovat s veřejným míněním. Společnosti STEM i STEM/MARK nařčení odmítly.

Svoboda byl ministrem od 23. ledna do 8. května 2009. Za jeho šéfování resortu byla podepsána smlouva se společností STEM/MARK na průzkum v oblasti příjezdového cestovního ruchu. Společnost za realizaci zakázky měla podle oznámení obdržet téměř 64 milionů korun. Průzkum je naplánován na roky 2009 až 2015.

Podobně zadanou zakázku vyhrála společnost i za Martínkova ministrování, kdy realizovala zakázku za přibližně 9,5 milionu korun. Martínek šéfoval resortu od 25. dubna 2005 do 4. září 2006, zakázka byla podepsána 9. srpna 2006. Statistické zjišťování se mělo konat od září 2006 do ledna 2008.

Využití výstupu uvedených statistických a sociologických zjišťování je navíc podle místopředsedy VV Tomáše Jarolíma „značně diskutabilní“ a ministerstvo pro místní rozvoj „není konkrétní využití ani schopno komplexně předložit“, píše se v trestních oznámeních.