Výběrem Kuby Nečas volil rovnováhu v ODS

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba Zdroj: ctk

Až na dvě výjimky podporují krajské organizace ODS výběr Martina Kuby na post ministra průmyslu a obchodu, šéf strany a premiér Petr Nečas si jeho dosazením do vlády údajně upevnil pozici. Podobně strana demonstrovala jednotu před nedávným hlasováním o prodloužení mandátu právě Nečasovi a místopředsedům.

„Volbu Martina Kuby vnímáme jako logickou v kontextu jeho dosavadní práce v regionech a při formování stínové asociace krajů ODS,“ stojí ve společném prohlášení. Podle regionálních lídrů bude nový ministr platným členem vlády při prosazování politického programu ODS.

„Taková prohlášení mi přijdou nadbytečná a v důsledku škodlivá. Připomíná mi to principy, které nejsou dobrou vizitkou pro demokratickou stranu,“ vysvětlil svůj nesouhlas šéf královéhradecké ODS Ivan Adamec. Ten by prý Kubu do vlády nevybral.

Podpis pod prohlášení nepřipojil ani předseda jihomoravských občanských demokratů Jiří Kudrnka. Prý to nestihl. Naopak Kuba jako čerstvě znovuzvolený lídr jihočeské ODS text podepsal. Podpořil tak sám sebe.

Pod podmínkou anonymity kritizují Nečasovo rozhodnutí i někteří další straníci. Otevřeně se ale vyjádřili pouze dlouholetý poslanec a ekonomický expert strany Michal Doktor a Radek Houska z jindřichohradeckého sdružení. Oba z ODS vystoupili.

„Rozhodnutí Petra Nečase považuji za špatné, osudově špatné,“ prohlásil Doktor. „Pokud nevidí dostatek ponaučení v příbězích lidí, kteří se mihli v nelibosti doteku medúzy Martina Kuby v Jihočeském kraji, pak se naše cesty rozcházejí,“ dodal. Podle Doktora by se i premiér „měl cítit v ohrožení“. Poslanec zároveň znovu připomněl vazby nového ministra na jednoho z regionálních „kmotrů“ Pavla Dlouhého.

Nyní už nezařazený poslanec Doktor bude vládu dále podporovat při všech důležitých hlasováních včetně prosazování „reforem posilujících národní suverenitu a fiskální bezpečnost“. Doktorova odchodu Nečas i další politici ODS litují. Shodují se, že vždy hájil stranické barvy a patřil k nejlepším řečníkům.

Podle politologů Nečas posílením vlivu jihočeské organizace upřednostnil rovnováhu krajů uvnitř ODS na úkor boje s kmotry. Jeho krok by měl situaci ve straně částečně uklidnit.