Výpočet odborů: druhý pilíř se vyplatí až u mzdy nad 37 500 korun

Důchodce

Důchodce Zdroj: profimedia.cz

„Vláda vytvořila produkt pro deset procent lidí,“ komentují reformu penzí odbory. Spoření v takzvaném druhém pilíři je podle nich výhodné jen pro lidi, kteří po celý život budou vydělávat nad 1,5násobek průměrné mzdy. Nyní by tak měli brát plat nad 37 500 korun. Uvedl to expert Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek. Odborová centrála navrhuje spíš posílení třetího pilíře, tedy doplňkového spoření.

Podle Samka není fér nutit starší lidi, aby do reformy vstupovali. Aby díky ní měli ze spoření nějakou penzi, museli by si ukládat peníze po desetiletí, dodal odborářský expert. Odvolává se na propočty České národní banky, vládní údaje či na data mezinárodních institucí. „Ti nejbohatší ale spoření v druhém či třetím pilíři nepotřebují. Zajistí se na stáří jinak,“ dodal Samek.

Vláda odstartovala svou důchodovou reformu letos v lednu. Lidé mohou přesměrovat tři procentní body do vlastního spoření u fondů, k tomu musí přidat ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Do konce dubna to udělalo podle ministerstva práce asi 32 tisíc lidí. Osoby nad 35 let se mohou do tohoto spoření na penzi zapojit jen do pololetí. Kabinet teď spustil kampaň, která má lidi do reformy přilákat.

Odbory: Klíč je ve srovnání podmínek zaměstnanců a živnostníků

Odboráři ale odmítají vládní argumenty, že by veřejnému důchodovému systému - tedy prvnímu pilíři - hrozilo zhroucení. Na konci roku byl ve schodku 49,4 miliardy. „První veřejný pilíř je základní jistota lidí, kterou nelze zbourat,“ tvrdí Samek. Aby podle něj systém nebyl v minusu, je potřeba zvýšit zaměstnanost a zajistit růst mezd. Víc lidí by tak odvádělo víc peněz. K vyššímu výběru pojistného by přispělo i srovnání podmínek zaměstnanců a živnostníků, uvedl odborářský expert.

Premiér Petr Nečas (ODS) se do spoření ve fondech zapojil tento týden. Uvedl, že reforma je nutná. Kvůli stárnutí společnosti přibude seniorů a ubude lidí, kteří na penze přispívají. Podle odborů se ale věk odchodu do penze prodlužuje, lidé tedy budou pracovat déle. Odboráři nesouhlasí ani s tím, že by penze ze státního pilíře měly výrazně poklesnout na „chudinskou dávku“. Podle nich jsou výnosy ze spoření nejisté, lidi může o úspory připravit krize. Také náklady penzijních společností jsou prý vyšší. Samek řekl, že Česko nemá na financování přechodu do druhého pilíře dostatečné zdroje.

„Jenom moula by na základě výsledků mohl do takového projektu vstoupit,“ uvedl předák ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Reformu provází i „politické riziko“, míní odbory

Reformu podle Samka provází i „politické riziko“. ČSSD totiž už několikrát ohlásila, že po převzetí vlády reformu zruší. Odbory pak vidí jako „nejpřirozenější cestu“ sloučení druhého pilíře se třetím - tedy spoření u penzijních společností s doplňkovým spořením, což je někdejší penzijní připojištění. Centrála v něm navrhuje změny. Podle ní by se měl třetí pilíř posílit. Zapojit by se do něj měli víc i zaměstnavatelé.

Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při institutu CERGE-EI se spoření části odvodů u fondů vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší a mladší. Profesor soukromé Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek naopak tvrdí, že reforma je nevýhodná skoro pro všechny. Kvůli vyvedení peněz ze státního systému by se prý musely zvýšit odvody.