Wagnerová: Potřebujeme přesná pravidla. Kvůli imunitě osloví Ústavní soud

Eliška Wagnerová

Eliška Wagnerová Zdroj: Radek Mica

Senátorka Eliška Wagnerová začne hledat další členy horní parlamentní komory, kteří by se s ní obrátili na Ústavní soud s návrhem na zrušení ustanovení trestního řádu, který se týká imunity poslanců a senátorů. Podle Wagnerové je příliš obecné a umožňuje široký výklad. Její návrh musí podpořit 17 senátorů. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová by to uvítala.

„Já bych byla ráda,“ řekla ministryně v České televizi k debatě, která vyvstala po diskutovaném verdiktu Nejvyššího soudu k trojici bývalých poslanců ODS a kolem ostře sledované kauzy kolem spolupracovnice bývalého premiéra ODS Petra Nečase Jany Nagyové. Wagnerová uvedla, že současné ustanovení umožňuje příliš široký výklad.

V zákoně stojí, že „z pravomoci orgánů činných v trestním řízení podle tohoto zákona jsou vyňaty osoby požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodního práva“. To by se podle Wagnerové mohlo změnit například tak, že by byli vyňati zákonodárci pro své hlasování v plénu parlamentu, výboru, komisích.

Nejvyšší soud v úterý vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení exposlance Marka Šnajdra a Petra Tluchoře, viněné z korupce spočívající v dohodě o přijetí „trafik“ po rezignaci na poslanecký mandát. Šnajdr a Tluchoř spolu se třetím stíhaným exposlancem Ivanem Fuksou svým odchodem ze Sněmovny umožnili schválení daňového balíčku bývalé vlády Petra Nečase, se kterým kabinet spojil hlasování o důvěře. Verdikt Nejvyššího soudu vyvolal právní zmatek.