Z boje o Hrad prý vypadávají Bobošíková, Okamura a Dlouhý

Jana Bobošíková

Jana Bobošíková Zdroj: ctk

Po započítání procentuálního podílu chybovosti v petičních arších nedosáhli na 50 tisíc podpisů a z prezidentských voleb tak vypadávají Jana Bobošíková, Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura. Vyplývá to z informací agentury Mediafax. Oficiální výsledky kontroly peticí mají být zveřejněny v pátek ráno.

Zbylých osm kandidátů podmínky kandidatury splnilo. Bojovat o přízeň voličů budou tři straničtí kandidáti, jichž se kontrola netýkala, tedy Jiří Dienstbier (ČSSD), Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Přemysl Sobotka (ODS). K nim přibydou Miloš Zeman, Jan Fischer, Vladimír Franz, Táňa Fischerová a Zuzana Roithová.

Bobošíková odevzdala 55 tisíc podpisů, Dlouhý 60 tisíc a Okamura přes 61 tisíc. Kontrola nedohledatelných údajů ve dvou vybraných vzorcích ale počet podpisů ve všech případech srazila pod potřebných 50 tisíc.

První kolo kontroly podpisů probíhalo od 9. do 12. listopadu. Úředníci u každého kandidáta náhodně vybrali vzorek 8500 tisíce podpisů. Osobní údaje podepsaných lidí následně ověřovali v evidenci obyvatel. pokud účastník petice vyplnil chybné údaje, byl vyřazen.

V případě, že chybovost přesáhla tři procenta, podrobili úřednící kontrole dalších náhodně vybraných 8500 podpisů. V případě, že i tato prověrka odhalila chyby přesahující tři procenta, odečetli úředníci pomerný počet hlasů od všech nasbíraných podpisů.