Z paneláku až na Hrad: den inaugurace Miloše Zemana

Na Hrad Zeman vstoupil Branou Gigantů, tedy hlavním vchodem do sídla hlav státu.

Na Hrad Zeman vstoupil Branou Gigantů, tedy hlavním vchodem do sídla hlav státu. Zdroj: ctk

Vojáci posádkového velitelství připravovali 8. března ráno v Praze na Petříně děla, z nichž vypálí čestnou salvu poté, co Miloš Zeman složí prezidentský slib a odezní státní hymna.
Příslušník ochranky střeží okolí bydliště Miloše Zemana, který se 8. března krátce po osmé hodině vydal ze svého bytu v Praze-Stodůlkách na Pražský hrad, kde složí prezidentskou přísahu a ujme se úřadu hlavy státu.
Devět desítek členů SPOZ (Strana práv občanů - zemanovci) a dalších sympatizantů se 8. března časně ráno vydalo autobusy z Vysočiny na prezidentskou inauguraci do Prahy. Z Nového Veselí, kde má Zeman chalupu, odjelo autobusem hokejové Dukly Jihlava 16 lidí.
Devět desítek členů SPOZ (Strana práv občanů - zemanovci) a dalších sympatizantů se 8. března časně ráno vydalo autobusy z Vysočiny na prezidentskou inauguraci do Prahy. Z Nového Veselí, kde má Zeman chalupu, odjelo autobusem hokejové Dukly Jihlava 16 lidí.
Příznivci SPOZ (Strana práv občanů - zemanovci) čekají 8. března ráno na Pražském hradě, kde Miloš Zeman složí prezidentskou přísahu a ujme se úřadu hlavy státu.
8
Fotogalerie

Nastupující prezident Miloš Zeman přijel dnes krátce po 09:00 v automobilové koloně na Pražský hrad. Zhruba za hodinu začne slavnostní ceremoniál, při kterém složí prezidentský slib. Zeman se tím stane třetí hlavou státu od roku 1989. Ve funkci vystřídá Václava Klause, který stál v čele země uplynulých deset letech.

Zeman přijel na Hrad v automobilové koloně ze své kanceláře v Loretánské ulici. Doprovázela ho manželka Ivana a dcera Kateřina. Na Hradčanském náměstí ho vítala řada přihlížejících. Na Hrad Zeman vstoupil Branou Gigantů, tedy hlavním vchodem do sídla hlav státu.

Zeman prošel špalírem vojáků v tmavém obleku, bílé košili a vázance s pruhovaný vzorem. Jeho manželka byla stroze celá v černém. Do Hradu přes první nádvoří vešli špalírem vojáků Hradní stráže, kteří novému prezidentskému páru vzdali poctu.

Zemana následovali hosté z řad politiků, které přivezly tři mikrobusy vedené policejními vozy. Do areálu hradu vešli vedlejším vchodem. Byli mezi nimi například místopředsedové ČSSD Michal Hašek, Zdeněk Škromach a Jiří Dienstbier, který patřil mezi Zemanovy protikandidáty v prezidentské volbě. Mezi hosty nechyběl ani odborový předák Jaroslav Zavadil či někdejší šéf slušovického družstva a nynější Zemanův poradce František Čuba. Z vládních politiků dorazili například místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek nebo předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera.

Kolem 10:15 přijeli na druhé hradní nádvoří automobily se zástupci diplomatického sboru, mezi nimi velvyslanci z USA a Ruska nebo diplomaté z Ukrajiny, Řecka či Rakouska. Do Hradu po Plečnikově schodišti vstoupili už šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Přijeli stříbrným BMW.

Slavnostní slib by měl Zeman složit přibližně v 10:20 ve Vladislavském sále. Bezprostředně poté zazní státní hymna, do níž zaduní 21 dělových salv z kanonů umístěných v Lobkovické zahradě na Petříně. Průběh ceremoniálu budou Pražané i další návštěvníci Hradu moci sledovat na velkoplošných obrazovkách.

Zeman je první hlavou státu, kterou si zvolili sami občané v přímé volbě. Jeho předchůdce Klause ještě vybírali zákonodárci. Zeman ve finále volby porazil ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09).