Z tradičních stran nedluží jen lidovci, skončili v zisku

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Ztrátou okolo padesáti milionů korun skončilo loňské hospodaření dvou hráčů na domácí politické scéně, ODS a ČSSD. Další tradiční strana KDU-ČSL, která dřívější koaliční formace často doplňovala, se dluhů naopak zbavila a vytvořila několikamilionový zisk.

Finanční situace je už delší dobu tíživá především pro občanské demokraty, kteří navíc v posledních parlamentních volbách zaznamenali značný odliv voličů. ODS se musela přestěhovat z administrativní budovy na pražské Pankráci do o poznání skromnějších prostor v Truhlářské ulici.

Kromě toho byla nucena propustit více než polovinu zaměstnanců. Ze 120, kteří pro modré ještě v roce 2013 pracovali, jich zbylo něco přes čtyři desítky. Před časem největší vládní partaji chybí k vyrovnanému ekonomickému výsledku necelých 52 milionů.

47,5 milionu korun je schodek, který loni vykázali sociální demokraté. Předloni přitom hlásili zisk 35 milionů korun

O něco lépe dopadli sociální demokraté, kteří podle místopředsedy pro hospodaření Martina Starce vykázali schodek 47,5 milionu. Předloni přitom hlásili zisk téměř 35 milionů. Na troje volby – evropské, komunální a senátní – vynaložili před rokem 125 milionů. „Přede dvěma lety jsme si vytvořili čtyřicetimilionovou rezervu. Další část schodku jsme pokrývali z kontokorentního účtu,“ doplnil Starec.

Od sponzorů socialisté loni inkasovali 23,8 milionu, z toho od firem necelých pět milionů. Nejštědřejší byly společnosti Filler z Prušánek, která poslala rovný milion, Sigma z Lutína věnovala 600 tisíc a pražská Proxy development půl milionu. Premiér a předseda ČSSD poslal do stranické pokladny 91 tisíc. Na členských příspěvcích se vybralo lehce přes 25 milionů.

Spokojeni mohou být lidovci. Navzdory třem volebním kampaním v loňském roce skončili v plusu 6,7 milionu korun. Životně důležité je však pro KDU-ČSL především to, že konečně splatila dlouhodobý úvěr na rekonstrukci Paláce Charitas, kde sídlí. Hnutí ANO dosud zprávu o hospodaření nezveřejnilo, údajně ji nejprve předloží Poslanecké sněmovně.

Pavel Bělobrádek: Jdeme nahoru. I bez marketingu a velkohubých řečí