Z Václavského náměstí mizí stánky

Z Václavského náměstí mizí stánky

Z Václavského náměstí mizí stánky Zdroj: ctk

Těžká technika odváží zrušené stánky
Těžká technika odváží zrušené stánky
Tradiční občerstvení z náměstí brzy zmizí, nahradí ho stánky magistrátu
Další stánky mají zmizet příští týden
V některých stáncích se dále prodává. Provozovatelům hrozí pokuta
6
Fotogalerie
Nákladní auta odvezla z Václavského náměstí v Praze první stánky, jejichž majitelé loni dostali výpověď od magistrátu. Zatím zmizely tři stánky společnosti JCDecaux, která v nich prodávala tabák, noviny či informační materiály pro turisty. Další by měly být odvezeny příští týden.

Praha se kvůli sporu o odstranění stánků v tomto týdnu rozhodla, že nechá stánkařům, kteří dostali ke konci roku 2012 výpověď, zastavit dodávky pitné vody. Chce tak donutit majitele, aby ve stáncích ukončili prodej. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) ale vodu odpojit neplánují. „Stánkaři nám normálně platí, nemůžeme jim vodu odstřihnout,“ řekl mluvčí PVK Ondřej Pokorný. Podle něj nemá PVK se sporem magistrátu a majitelů stánků nic společného.

Stánkařům také za pokračování prodeje hrozí pokuta až 200 tisíc korun. Další sankce ve výši 10 tisíc korun denně mohou dostat za to, že stánky z náměstí do konce minulého týdne neodvezli. Jeden z majitelů Milan Janeček opakovaně trval na tom, že stánky nemůže odstranit kvůli konání vánočních trhů. Podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové dnes jeden z majitelů požádal úřad o zábor veřejného prostranství, aby mohl příští týden přijet s těžkou technikou a stánek odvézt.

Diskuse kolem stánků na náměstí se vede už několik měsíců. Podle poslední dohody zde mají zůstat dva s občerstvením, z toho jeden do poloviny roku, druhý do konce roku. Zatím nebude ukončen provoz jednoho stánku s tiskem a jednoho s květinami. Navíc zůstanou i další dvě prodejní místa s novinami, která jsou ale součástí městského mobiliáře, a dále prodejce turistických jízdenek.