Začala „blokáda ministerstev“: odbory protestují proti reformám

Protesty odborů - ilustrační foto

Protesty odborů - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

U ministerstev školství a kultury začal dnes ráno celodenní protivládní happening. Odboráři a občanské iniciativy sdružené v platformě Stop vládě tak chtějí upozornit na negativní dopady reforem a finančních škrtů. Takzvaná blokáda ministerstev nabídne scénky, hudební vystoupení i debaty pro veřejnost. Premiér Petr Nečas (ODS) protesty odsoudil. Celkem se mají konat blokády pěti ministerstev.

V Karmelitské ulici v Praze 1 vyrostl dnes v 8 hodin informační stánek. Během dne předají protestující dopisy se svými výtkami oběma úřadům. „Dnešní koncepce je zcela otevřená, vysvětlovací,“ řekl Jan Májíček z platformy Stop vládě.

Organizátoři prý chtějí veřejnosti vysvětlit, jaké dopady má dlouhodobé podfinancování resortů kultury a školství a jak nízké jsou platy učitelů a pracovníků v kultuře nebo knihovníků. Zároveň chtějí protestovat proti reformě vysokých škol tak, jak ji připravil exministr školství Josef Dobeš (VV).

V rámci akce vystoupí se svými projevy či uměleckými představeními desítky aktivistů od zástupců školských odborů, herecké asociace, iniciativy Za svobodné vysoké školy nebo členů odborového svazu ochrany přírody. Účastníci akce také plánují utvořit živý řetěz a program zakončí předáním kouzelné hůlky ministrovi školství Petru Fialovi. Ten totiž při uvádění do úřadu řekl, že nemá kouzelnou hůlku, kterou by vyřešil všechny problémy školství. Fiala přijde své odpůrce pozdravit.

„Něco jiného je demonstrovat, vyjádřit svůj názor, a něco jiného je pokoušet se zamezit jinému v přístupu do jeho zaměstnání nebo na úřad, kde chce něco projednávat,“ nechal se ale slyšet premiér Petr Nečas (ODS). Naznačil, že „náležité orgány“ by ve věci měly odpovídajícím způsobem reagovat.

Aktivisté se bouří například také proti reformě zdravotnictví, plánovanému zápisnému na vysokých školách nebo škrtům v rozpočtu. Minulý týden už v Praze protestovaly 4 tisíce lidí. Odboráři nicméně ohlásili, že do prázdnin plánovanou stávku na protest proti vládě a jejím reformám nevyhlásí.