Záchranáři se na Americe zdokonalovali při práci v extrémních výškách

Záchranáři se na Americe zdokonalovali při práci v extrémních výškách

Záchranáři se na Americe zdokonalovali při práci v extrémních výškách Zdroj: Carl Stahl

Nácvik záchranných pra nad téměř stopadesátimetrovou hloubkou a v extrémních výškách. To byl hlavní účel společné akce záchranářů a speciálních sil, kterou za účasti zahraničních sborů pořádala Záchranná služba Jihočeského kraje na lomech Velká Amerika a Mexiko. Hasiči, policisté, vojáci i zdravotníci si vyzkoušeli nejmodernější technologie a výrobky pro záchranné a vyprošťovací práce.

V závěru září patřily na několik dní dva nejznámější lomy Českého krasu společnému cvičení lezců všech složek Integrovaného záchranného systému České republiky (IZS ČR), které bylo podpořeno také mezinárodní účastí zahraničních kolegů. Nad impozantní hloubkou lomů i na okolních skalních stěnách absolvovali jednotlivé lezecké skupiny instruktážně metodické cvičení krizové připravenosti.Program obsahoval praktický výcvik výškových specialistů se zaměřením na záchrannéa vyprošťovací práce ve výškách a nad volnou hloubkou v extrémních podmínkách, simulujících vysoké fyzickéa psychické nároky na zvládnutí úkolů a ověření možností vzájemné spolupráce.

Kromě zefektivnění spolupráce jednotlivých složek IZS ČR a tréninku záchranných a vyprošťovacích prací si záchranáři zkoušeli také nové technologie a nejmodernější záchranné systémy, které na akci prezentovali přímo dodavatelé a výrobci. Ti byli také jedněmi z iniciátorů akce. „Tématu zvýšení bezpečnosti při práci ve výškách se věnujeme dlouhodobě, a to nejen samotným prodejem jistících systémů, ale také osvětou v médiích. Čísla smrtelných a vážných úrazů v Česku jsou totiž stále alarmující,“ vysvětluje Dominik Kubik ze společnosti Carl Stahl, partnera společného cvičení IZS ČR.