Začíná boj o podobu zakázkového zákona

Veřejné zakázky

Veřejné zakázky Zdroj: ctk

Na úřadech se pomalu rozhořívá boj o nová pravidla pro státní nákupy čítající ročně stovky miliard. Do dneška měli kritici současného zákona o veřejných zakázkách poslat na ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podněty na změny. Nejhlasitějším kritikem normy je ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a jeho vlivný spojenec Robert Pergl šéfující Komoře administrátorů veřejných zakázek.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM) se s Kubou už shodl, že chystaná novela má zabránit dalšímu snížení limitů pro malé stavební zakázky ze tří na jeden milion. Snížení limitů má začít platit od roku 2014. Upravit se může i ustanovení, podle něhož se soutěž ruší, přihlásí-li se jen jedna firma.

„U stavebních zakázek by bylo vhodné lépe definovat pojem víceprací a zvážit zrušení jejich hranice 20 procent,“ sdělil deníku E15 jeden z dalších návrhů Pergl. Přesně toto navrhl Jankovskému na Fóru českého stavebnictví také Pavel Pilát, generální ředitel Metrostavu, který má své zkušenosti s vícepracemi z tunelu Blanka. Příliš pochopení u ministra ale nenašel.

Terčem kritiky je často výběr uchazečů o zakázky podle nejnižší ceny, ačkoli to zákon nepřikazuje. „V současné politické atmosféře, vzájemného osočování a podávání trestních oznámení mají hodnotitelé obavu, že vyberou-li nabídku s vyšší cenou, budou podezřelí z nekalého jednání,“ míní šéf právní sekce Svazu podnikatelů ve stavebnictví Pavel Novák.

Petr Kužel: Zákon o veřejných zakázkách potřebuje revizi