Zadlužit se kvůli autu nebo dovolené? Češi se to odnaučují

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pro stále více Čechů je nepřijatelné zadlužovat své domácnosti, a to zejména kvůli dovoleným a spotřebnímu zboží. Přijatelná je pro ně nejvíc půjčka na byt, podnikání a studium. I v těchto případech se však ochota půjčit si proti loňsku klesla, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Půjčka na bydlení je přijatelná pro 85 procent Čechů, což je o šest procentních bodů méně než loni. Nepřijatelná je tato půjčka pro 14 procent Čechů, to je naopak o šest procentních bodů více než před rokem.

Na dovolenou by si letos půjčila desetina dotázaných. Míra přijatelnosti této půjčky tak klesla o dva procentní body, o které naopak na 88 procent stoupl počet lidí, pro které je nepřijatelné se kvůli rekreaci zadlužit.

Přijatelnost půjček: časové srovnání(v procentech)

Přijatelnost půjček: časové srovnáníPřijatelnost půjček: časové srovnání | CVVM

Dluhy domácností v Česku u bank a finančních institucí se za poslední loňský měsíc podle údajů České národní banky meziměsíčně zvýšily o téměř 6,8 miliardy korun na 1,162 bilionu korun a meziročně byly vyšší o zhruba 43,8 miliardy korun.

Podle vedoucího partnera sektoru finančních služeb PwC Petra Kříže rostly dluhy českých domácností řádově nižším tempem než v předchozí dekádě, ale stále rychleji než inflace nebo dokonce ceny nemovitostí, na jejichž nákup padá největší část tohoto dluhu.

Míra zadlužení českých domácností v evropském měřítku je ale spíše podprůměrná a ani zvýšený počet těch, kteří se dostali do potíží se splácením, prý zatím nevyvolává obavy o stabilitu bankovního sektoru, uvedl Kříž.

Podle CVVM splácí své půjčky velmi obtížně 17 procent dotázaných s dluhy, stejně jako v loňském roce. Spíše obtížné je splácení pro 41 procent lidí, zatímco loni to prohlásilo 37 procent respondentů.