Zásah ve správě jaderných úložišť. Policie obvinila pět lidí a jednu firmu

Policisté obvinili pět lidí a jednu firmu v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).

Policisté obvinili pět lidí a jednu firmu v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Zdroj: ČTK

Ilustrační fotografie.
2
Fotogalerie

Policisté obvinili pět lidí a jednu firmu v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Jde o trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Na webu Vrchního státního zastupitelství v Praze to uvedl státní zástupce Jakub Bílý. Podle serveru Seznam Zprávy detektivové od rána zasahují v budově správy úložišť v centru Prahy.

Stíhání pěti lidí a jedné firmy zahájila Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), oznámil Bílý. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej uvedl, že jeho útvar provádí úkony trestního řízení a podávání informací si vyhradilo pražské vrchní státní zastupitelství.

„Mohu pouze uvést, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení, nicméně podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ řekl mluvčí NCOZ i pro Seznam Zprávy.

Podle serveru je zřejmé, že mezi stíhanými je někdo ze zaměstnanců správy úložišť. Paragraf se týká trestných činů spáchaných členy hodnotících komisí k zakázkám nebo vyhlašovatelů veřejných soutěží.

Podle informací Seznam Zpráv se policisté zajímají právě o ředitele správy úložišť Jana Prachaře a o jeho roli v některých tendrech.