Zavedené strany ztrácejí důvěru. Lidé preferovali nováčky

Sál politického hnutí ANO

Sál politického hnutí ANO Zdroj: E15 - Dusan Kutner

Letošní předčasné volby do Poslanecké sněmovny nebyly na rozdíl od minulosti duelem levice a pravice, uvedli politologové. Voliči podle nich ukázali, že přestávají věřit zavedeným stranám, a netransparentnost nových volebních subjektů jim zřejmě nevadila.

Do Sněmovny se podle dosavadních výsledků dostanou nové volební subjekty ANO 2011 a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, výsledky ČSSD a ODS byly naproti tomu pod očekáváním vedení stran.

Politolog Tomáš Lebeda řekl v České televizi, že volby pravděpodobně byly ve znamení velkého váhání, zvláště na pravici. Kampaň podle něj neměla hlavní téma, protože nešlo jako v minulosti o duel levice a pravice, a ani nabízené alternativy nebyly vyprofilované jako liberálové, konzervativci nebo socialisti. Nové subjekty tak byly netransparentní, což ale voličům zřejmě nevadilo, dodal Lebeda.

Paradoxem je propad ČSSD

Strany podle Lebedy sklízejí ovoce své uzavřené politiky. Paradoxem je například propad ČSSD, která po letech v opozici pravděpodobně získá výrazně méně hlasů než poté, co byla osm let ve vládě, řekl ČT. Podle politologa Michala Klímy byly letošní volby protestní a hlavní rozdělení na pravici a levici se stejně jako při minulém hlasování opět otřáslo. Krize politických stran souvisí například s případy infiltrace zájmových skupin z byznysu, až organizovaného zločinu do vysoké politiky, dodal. Voliči podle Klímy přestávají věřit zavedeným stranám a levo-pravé rozdělení pro ně navzdory varování médií i politologů není hlavním tématem.

Politologové si všímali, že do Sněmovny se pravděpodobně nedostane Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ). Podle politologa Jana Outlého voliče zřejmě unavovaly kontroverze kolem této strany. „Nabídka novějších alternativ byla docela široká, volič musel být otrávený jednak vnitřními rozpory ve SPOZ, jednak tím, jak (prezident) Miloš Zeman nepokrytě tuto stranu prosazoval,“ řekl. Nepůsobilo podle něj dobře, že SPOZ neměla jasného lídra, a roli hrály také nejasnosti, kdo za stranou stojí.