Zbrojovkou Sellier & Bellot otřásl výbuch, tři pohřešovaní

Výbuch ve zbrojovce Sellier & Bellot

Výbuch ve zbrojovce Sellier & Bellot Zdroj: ctk

Vlašimskou zbrojovkou Sellier & Bellot otřásla exploze. Podle hasičů v areálu zřejmě vybuchl střelný prach. Výbuch si podle prvních informací hasičů vyžádal nejméně jedno úmrtí, policie to ale oficiálně nepotvrdila a mluví o třech pohřešovaných pracovnících. Exploze nastala ve skladu materiálu pro výrobu zápalek. Výroba v areálu nebyla přerušena. Místo dnes prohlíželi pyrotechnici, průzkum bude pokračovat v úterý.

Vyšetřovatelé do postiženého objektu zatím nemohli. Policie se podle benešovské mluvčí Evy Stulíkové případem zabývá pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. „Šlo o výbuch střelného prachu, nedošlo tam k následnému požáru, řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Policejní pyrotechnici nejdříve prohlížejí okolní budovy a zjišťují, zda nejsou poškozeny a nehrozí riziko dalšího výbuchu.

„Následně bude prováděna prohlídka pomocí vrtulníku a teprve poté přijde na řadu speciální pyrotechnický průzkumný robot a pyrotechnik v těžkém pyrotechnickém obleku ohledá místo exploze,“ uvedla mluvčí benešovské policie Eva Stulíková. „Předpokládáme že pyrotechnický průzkum potrvá až do pozdních večerních hodin a není vyloučeno, že bude pokračovat i v úterý,“ dodala. Teprve po dokončení průzkumu budou moci na místo znalci z oboru pyrotechniky a pracovníci Českého báňského úřadu, kteří budou případ vyšetřovat.

Výbuch při přenosu třaskaviny v kelímku

Jak uvedl mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek, exploze nastala, když jeden ze zaměstnanců firmy v kelímku přenášel třaskavinu z místa výroby do meziskladu. Třaskavinou byl trinitroresorciát, což je poloprodukt, který slouží k dalšímu zpracování střelného prachu, dodal mluvčí báňského úřadu.

Výbuch v zadní části areálu byl hlášen po 12:45, pyrotechnici do zbrojovky dorazili kolem 14:00. Podle Svobody byly zasaženy malé sklady o rozměrech dva krát jeden metr a explodující látky nebylo velké množství. Po výbuchu nevznikl požár, kolem místa exploze byla okamžitě vytvořena dvousetmetrová ochranná zóna, za kterou nikdo nesměl.

Výbuch ve zbrojovce Sellier & BellotVýbuch ve zbrojovce Sellier & Bellot | ctkVjezd do areálu zbrojovky střeží policie

Vchod do areálu hlídají dva strážníci a kolem se shlukují davy místních lidí. „Byly to dvě hned za sebou jdoucí kovové rány,“ řekla mladá žena s dítětem v kočárku, která byla v době výbuchu nedaleko podniku.

Na místě je také několik jednotek hasičů, dva vrtulníky a záchranáři. Další informace o počtu zraněných nebo mrtvých zatím nesdělili.

Podle starosty Vlašimi Luďka Jeništy nemusejí mít obyvatelé města obavy. Areál vedení města v poslední době několikrát procházelo a informovalo se na bezpečnostní opatření. „Jsou tam opatření, aby nemohlo dojít k velkým škodám,“ uvedl starosta.

Nehody nejsou výjimkou

Podle něj se už v minulosti několik podobných nehod v podniku stalo, ale provozy se od té doby diametrálně změnily. „Nicméně je to riziko práce, stoprocentně nelze nehodu vyloučit nikdy,“ dodal Jeništa. Podle něj zřejmě došlo k selhání lidského faktoru, ale konkrétní příčiny ukáže až vyšetřování, které zároveň může vést k zavedení dalších opatření.

Sellier&Bellot je jedním z nejvýznamnějších výrobců malorážové munice, kterou vyrábí už od roku 1825. Od roku 2009 je majitelem továrny brazilská společnost CBC - Companhia Brasileira de Cartuchos S.A. (CBC). Každý den opustí továrny Sellier&Bellot dva miliony nábojů. Dvě třetiny produkce končí na civilním trhu, tedy na střelnicích a u myslivců, zbytek munice odebírají ozbrojené složky. Firma má 1400 zaměstnanců.

Silně exportní firma dodává do 80 zemí. Čtyřicet procent produkce prodá v Evropě, 30 procent v severní Americe, zbytek na ostatních světových trzích, například v Africe.

Výbuchy munice a výbušnin v posledních 15 letech
8. srpna 2001 - Exploze výbušniny smrtelně zranila pracovníka vsetínské zbrojovky Austin Detonator. Ve firmě vybuchl tricinát olova, což je výbušnina do elektrických iniciátorů, používaných v průmyslu při trhacích pracích.
13. ledna 2003 - Výbuch ve zbrojovce Sellier & Bellot ve Vlašimi na Benešovsku zabil jednoho člověka a dalšího zranil. Explozi způsobily zbytky třaskavé rtuti v opuštěném objektu.
13. listopadu 2007 - V Poličských strojírnách vybuchl při likvidaci armádní munice granát. Exploze vážně zranila jednu ženu, další dva pracovníci utrpěli lehčí zranění. Po výbuchu vznikl požár, který zaměstnanci uhasili.
14. prosince 2007 - V areálu bývalých armádních skladů v Novém Městě pod Smrkem - Hajništi, kde firma STV Group likvidovala vyřazenou munici, se ozvaly výbuchy a vypukl požár. Po dvou hodinách se jej podařilo zlikvidovat. Jeden člověk utrpěl popáleniny.
20. dubna 2011 - Výbuch v areálu pardubické firmy Explosia. Exploze zničila dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodil. V objektu se vyráběl Perunit, což je trhavina dynamitového typu. Exploze usmrtila čtyři lidi, dalších devět se zranilo. Přesnou příčinu neštěstí se nepodařilo určit.
16. října 2014 - V muničním areálu u Vrbětic, části obce Vlachovice na Zlínsku vybuchl sklad s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice. Při výbuchu zahynuli dva lidé. V prosinci zde vybuchl další sklad s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group.
9. září 2015 - V areálu Poličských strojíren explodovalo 320 tun bezdýmého střelného prachu v hale o rozměrech přibližně 100 krát 50 metrů. Střecha haly při explozi odletěla více než 50 metrů do lesa. Při následném požáru se lehce popálili dva lidé.