Zdeněk Blahuta končí v čele lékového ústavu

Bývalý ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta

Bývalý ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta Zdroj: ČTK

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta rezignoval. Informovalo o tom na webu ministerstvo zdravotnictví. Lékový ústav zodpovídá za kritizovaný systém elektronických receptů eRecept, který bude povinný od ledna. Nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už dříve řekl, že systém je nepřipravený, nebude proto lékaře za jeho nevyužívání pokutovat.

Blahuta podle ministerstva požádal státního tajemníka na ministerstvu zdravotnictví Ivo Benedu o odvolání ze služebního místa ředitele k dnešnímu dni z osobních důvodů. Jeho náhradu bude ministerstvo hledat ve výběrovém řízení.

Lékový ústav má na starosti například povolování nových léků nebo jejich kontroly. Shromažďuje také údaje o nežádoucích účincích. Na starosti má také přípravu systému elektronických receptů. Systém ale kritizovala lékařská veřejnost, lékárníci i pacienti.

"Je to věc mezi panem Blahutou a panem státním tajemníkem. Stabilita lékového ústavu nebude ohrožena," řekl pro E15 ministr zdravotnictví. Na funkci ředitele bude vypsáno řádné výběrové řízení.

Blahutovi v poslední době nemohli přijít na jméno zástupci lékařů a lékárníků, a to kvůli zavádění povinných elektronických receptů na léky od prvního ledna. Lidé z praxe se obávají, že systém není dost připravený.

Naposledy lékáře a lékárníky rozčílila slova, která měl Blahuta uvést na adresu lékárníků v dopise premiérovi Andreji Babišovi, a sice že se povinným e-receptům brání proto, aby zůstaly zakryty vazby mezi lékárníky a lékaři a černá díra v předepisování léků. „Je zcela absurdní, aby taková ničím nepodložená a nedoložená tvrzení uváděl státní úředník, jehož úkolem je příprava a zprovoznění funkčního a všeobecně přínosného informačního systému elektronické preskripce,“ uvedl tehdy prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba.

„Je trapné sledovat, jak vysoký státní úředník podlézá politikovi a jen proto, aby si udržel svoji funkci i za změněných politických poměrů, neváhá přijímat jeho populistickou rétoriku o „zdravotnictví jako černé díře,“ uvedl zas prezident lékařské komory Milan Kubek.

Blahuta v dopise adresovaném poslanci ANO a nyní už premiérovi Andreji Babišovi koncem listopadu napsal, že SÚKL je na systém elektronických předpisů připraven, i když odpůrci tvrdí opak.

"Zatím nikdo nebyl ochoten vyslovit ten jediný opravdový důvod, proč je odpor vůči eReceptu tak výrazný. Jde o rozkrytí černé díry v předepisování léčivých prostředků a různých vazeb mezi lékaři a lékárníky, respektive mezi lékaři a farmaceutickými společnostmi, a tak jednoznačně prokázat účelovost proskripce," uvedl v dopise.

Lékaři mají povinně evidovat všechny vydané recepty na léky od 1. ledna příštího roku, systém ale kritizují. Nový ministr zdravotnictví už před svým jmenování řekl, že státní správa nebyla schopna systém elektronických receptů připravit a následky by neměli nést lékaři. Pokud se proto nepodaří systém odložit, což vzhledem k času zřejmě není reálné, bude usilovat o to, aby první rok nebyly doktorům v souvislosti s touto povinností udělovány pokuty.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon už v roce 2007. Vytvoření nového systému, jeho čtyřletá podpora a rozvoj stál SÚKL 14 milionů korun, provoz 100.000 korun měsíčně. Systém eRecept počítá s odbavením až 130 milionů receptů za rok, nyní je to asi 70 milionů papírových receptů. Zastánci změny si od ní slibují úsporu výdajů na léky nejméně 400 milionů korun.