Zdravotní pojišťovna vypoví smlouvy s IZIP

Jiří Pašek, IZIP

Jiří Pašek, IZIP Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) rozhodla o vypovězení smluv na elektronické zdravotní knížky se společností IZIP k 30. červnu. Podání výpovědi dala za úkol managementu VZP, předtím má ukončit a vyhodnotit pilotní ověřování ve dvou krajích.

Výpovědní lhůta je šest měsíců, projekt by tak měl k 31. prosinci pro VZP skončit. Po jednání rady to řekl její člen za ODS Boris Šťastný. Jde podle něj o výpovědi tří smluv - první je o shromažďování dat z 19. prosince 2007, druhá na vedení osobního účtu pojištěnce z 10. listopadu 2008 a třetí na získávání nových klientů a jejich souhlasu s předáváním informací z 11. října 2008.

„Správní rada uložila panu řediteli, aby do příštího zasedání zpracoval analýzu a varianty řešení všech oblastí, které nyní zajišťuje ve spolupráci s IZIP tak, aby VZP neporušila žádné své zákonné povinnosti,“ uvedl. Správní rada rovněž uložila řediteli, aby zpracoval analýzu využití informací ze systému IZIP pro budoucí využití ve VZP, aby tedy mohla využít to, do čeho investovala.

Šťastný rovněž potvrdil informace zdroje, že část radních před hlasováním odešla. Člen rady za ČSSD Michal Sojka, který byl mezi těmi, co odešli řekl, že jsou pro ukončení spolupráce s IZIPem, nesouhlasili ale s tím, aby smlouvy byly vypovězeny dřív, než budou výsledky pilotního ověřování. Odešli před hlasováním, aby dali možnost ukončení smluv prohlasovat. „Zodpovědnost v případném soudním sporu se zahraničním vlastníkem ponesou ti, kdo hlasovali pro ukončení už dnes,“ řekl.

Některým radním vadilo, že dnešnímu rozhodování správní rady předcházela domluva politiků o ukončení projektu. Na konci projektu se dohodli premiér Petr Nečas (ODS) a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Projekt IZIP se dostal na program na Hegerovo přání, dal svému náměstku Petru Noskovi jako členu správní rady za úkol navrhnout to. VZP do projektu za deset let dala kolem dvou miliard korun. I po vypovězení bude prý stát VZP ještě 85 milionů korun.

Kritici vytýkají VZP, že nasmlouvala projekt bez výběrového řízení. Mluví se o únicích peněz, podle ČSSD by to měla vyšetřila parlamentní komise. Heger chce policejní vyšetřování. Podle některých právníků hrozí VZP kvůli projektu IZIP nucená správa. Podle Hegera ale nebyly pro její vyhlášení naplněny zákonné podmínky.