Zdravotníci: Hůř ještě nebylo

Týden před protestem lékařů jej podpořily zdravotnické odbory. „Situace ve zdravotnictví je v současné chvíli snad nejkritičtější za celou dobu jeho novodobé existence,“ prohlásila předsedkyně Dagmar Žitníková.

Po Lékařském odborovém klubu a Sdružení ambulantních specialistů je to další významná síla, která se k protestnímu dni 1. března přidala.

Česká lékařské komora, která protest organizuje, vyzývá ambulantní lékaře, aby příští pátek vůbec neotevřeli dveře svých ordinací. Nemocnice mají ošetřovat jen akutní pacienty.

„Se současným objemem financí, které jsou vypláceny nemocnicím, bude letos poskytování zdravotní péče zajištěno maximálně do října letošního roku,“ tvrdí Dagmar Žitníková. Podle ní to bude znamenat v nemocnicích propouštění a zhoršování kvality zdravotní péče.

Podle ministerstva zdravotnictví je to nesmysl. „Katastrofické scénáře odborů i ČLK se staly za poslední roky evergreenem opakujícím se i několikrát do roka. Jako obvykle i tentokrát jsou liché a snaží se jen o vyvolání paniky,“ uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Kritizuje, že protestující zároveň brání navrhovaným úsporám, jako je restrukturalizace lůžek v nemocnicích.