Zeman: Česká firma je v Ázerbájdžánu blízko smlouvě za miliardy

Miloš Zeman, Ilham Alijev

Miloš Zeman, Ilham Alijev Zdroj: ctk

Jeden český podnik má v Ázerbájdžánu blízko k uzavření smlouvy v rozsahu 500 až 600 milionů eur (13,5 až 16,3 miliardy korun). V Baku to prohlásil prezident Miloš Zeman. Firmu ani projekt nepřiblížil, zveřejněny prý budou po podpisu smlouvy. Dohoda má podle něj osobní podporu prezidenta Ázerbájdžánu Ilhama Alijeva.

Zeman přijel na návštěvu Ázerbájdžánu v úterý, s sebou přivezl také asi šedesátičlennou delegaci. Prezident se během návštěvy setkal i s Alijevem. Při jednáních mezi čtyřma očima prý splnil svůj slib a hovořil s ním o tématu lidských práv. Za jejich porušování je Ázerbájdžán tvrdě kritizován.

Evropské nevládní organizace vyčítají této bohaté jihokavkazské zemi nemilosrdné potlačování demokratické opozice, neoprávněné věznění kritiků režimu a omezování základních svobod. Baku výtky považuje za komplot podněcovaný sousední Arménií, s níž Ázerbájdžán vede vleklý spor o území Náhorního Karabachu. Ázerbájdžán byl v minulých dnech kritizován ze strany Evropského parlamentu, na oplátku pohrozil bojkotem styků s institucemi EU včetně jejího programu Východního partnerství.

Zeman se nesetkal s tamní opozicí

„Řekl jsem své stanovisko, prezident Alijev řekl své stanovisko. Jistě pochopíte, že to byl rozhovor mezi čtyřma očima, tedy rozhovor, který se publikuje za 20 let,“ řekl Zeman. Dodal, že kvůli nabitému programu „neměl možnost se setkat s některými představiteli politické opozice“. Poznamenal, že ví, že takoví představitelé existují a že ví, že opoziční strany jsou poměrně roztříštěné.

„Je zajímavé, že i pan prezident Alijev se s těmito opozičními lídry setkává. Takže není důvod, abych se kromě ázerbájdžánského prezidenta s nimi setkával také,“ dodal. Zeman se vyjádřil i k tomu, že český poslanec Evropského parlamentu (EP) za hnutí ANO Pavel Telička odložil dnešní cestu do Baku, protože mu ázerbájdžánské úřady zrušily oficiální část návštěvy. Baku to podle Teličky zdůvodňuje rezolucí EP z minulého týdne, která kritizuje porušování lidských práv v Ázerbájdžánu a jejímž byl Telička spoluautorem.

„Máte to totéž, jako když se k vám někdo hlásí. Říká se, host do domu, bůh do domu. Ale je také opačné přísloví, host do domu, hůl do ruky. No a zdá se, že v tomto případě se Ázerbájdžán v případě pana Teličky řídil tím druhým příslovím,“ řekl Zeman.

"Dobrý pocit" z cesty

Prezident také řekl, že má z cesty dobrý pocit. Doufá, že cesta přispěje k vylepšení vzájemné obchodní bilance, která je výrazně lepší pro ázerbájdžánskou stranu. Loni měl vývoz z České republiky do Ázerbájdžánu hodnotu 2,4 miliardy korun, proti roku 2013 to bylo o miliardu korun méně. Naopak dovoz kvůli ropě loni dosahoval 39 miliard korun, o rok dříve přitom české firmy v zemi utratily „pouze“ 26,9 miliardy korun. Ázerbájdžán svými dodávkami pokrývá asi třetinu české spotřeby ropy.

Zeman řekl, že české firmy mají například zájem dodávat do Ázerbájdžánu kolejnice nebo nízkopodlažní tramvaje. Mluvil také o možné zakázce České zbrojovky, podrobnosti ale nesdělil. „Víte, že jsem vyhrožoval těm podnikatelům, kteří neuzavřou kontrakty, že mají spáchat sebevraždu. Uvidíme, do jaké míry tato motivace zapůsobí,“ poznamenal. Na závěr své cesty se dnes prezident podíval na ropný terminál, do Muzea státní vlajky a do hospody Malá Praha. Jejímu personálu pochválil pivo, které vaří podle české receptury.

Ve středu se Zeman poklonil u hrobu otce současného prezidenta a bývalého vládce Ázerbájdžánu Gejdara Alijeva. Tento bývalý člen nejvyššího sovětského komunistického vedení a generál obávané tajné policie KGB ovládal politický život v zemi přes 30 let. „Kdybych navštívil jinou zemi a tam byl památník rodičů současného prezidenta, tak stejně tak jako tady se velice rád uctění jeho památky zúčastním. Považuji to za součást národní a politické kultury každé země a nemám proti tomu žádných námitek,“ řekl k této části svého programu prezident.