Zeman chce podporovat zahraniční obchod

Prezident Miloš Zeman (vpředu vpravo) přichází se svou manželkou Ivanou (vpředu vlevo) 11. března v Praze na setkání s členy diplomatického sboru.

Prezident Miloš Zeman (vpředu vpravo) přichází se svou manželkou Ivanou (vpředu vlevo) 11. března v Praze na setkání s členy diplomatického sboru.

Nový prezident Miloš Zeman podpoří mezinárodní obchod a do zahraničí přiveze úspěšné zástupce českého průmyslu. Řekl to na svém prvním oficiálním setkání se zahraničními diplomaty. Zeman zdůraznil, že společným úkolem mezinárodního společenství je bojovat proti terorismu.

První velkou oficiální akci má za sebou nový prezident Miloš Zeman. Na Hradě přivítal velvyslance. V úvodu projevu Zeman poděkoval velvyslancům za jejich dosavadní práci. Připomněl, že s některými neformálně jednal již před svým zvolením, případně před slavnostním uvedením do úřadu. Rozloučil se slovy: „Vítejte v Praze, jak víte, nejkrásnějším městě na světě.“ Na závěr prezident řekl, že během svých zahraničních cest přiveze do navštívených zemí poměrně velké výpravy českých podnikatelů. „Mohu vás ujistit, že to budou jen podnikatelé úspěšní, nikoli podnikatelé blízko bankrotu,“ řekl Zeman.

Nový prezident se podobně vyjadřoval již před svým zvolením. V lednu řekl, že by chtěl podpořit český export podnikáním výprav například do dynamických ekonomik Číny, Ruska, Indie či Brazílie.

Lákání zahraničních investorů

Zeman také řekl, že se pokusí nalákat zahraniční investory do ČR. „Protože, jak víte, Česká republika disponuje vysoce kvalifikovanou, ale bohužel levnou pracovní silou,“ uvedl. Za zahraniční diplomaty zdravici přečetl vatikánský velvyslanec v Praze Giuseppe Leanza. „Bůh žehnej vám, Bůh žehnej České republice,“ zakončil svůj projev Leanza.

Zeman byl do úřadu uveden v pátek. O den dříve skončil po deseti letech ve funkci prezidenta jeho předchůdce Václav Klaus. Setkání s diplomaty bylo Zemanovou první velkou oficiální akcí poté, co usedl na Pražském hradě.

Oproti Klausovi je Zeman podporovatelem evropské integrace. Nad Pražským hradem plánuje vyvěsit vlajku Evropské unie. Na slavnostní akt již před svou inaugurací pozval předsedu Evropské komise Josého Barrosa. Podle Zemanova dřívějšího vyjádření unijní zástavu vyvěsí v druhé polovině března.