Zeman jmenuje kandidáta ANO Pelikána ministrem spravedlnosti

Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman jmenuje kandidáta hnutí ANO Roberta Pelikána ministrem spravedlnosti, a to zřejmě ve druhém březnovém týdnu. Dosavadní první náměstek ministryně Pelikán to oznámil po schůzce na Pražském hradě. Ve funkci nahradí Helenu Válkovou (ANO), která rezignovala k 1. březnu.

„Většinu času jsme hovořili o situaci v resortu, o situaci v justici, o jednotlivých záměrech na ministerstvu,“ popsal setkání s prezidentem Pelikán. Schůzku chápe tak, že mu prezident vyjádřil podporu. Zeman se zajímal o strategii směřování justice, problém insolvenčních mafií, zákon o státním zastupitelství či nový občanský zákoník. K odchodu ministryně Válkové se prý v hovoru už nevraceli. „Pan prezident myslím dobře chápe, že tohle není moje věc,“ podotkl Pelikán. Zároveň řekl, že s Válkovou chce plynule spolupracovat i nadále.

Pelikánovo jmenování by se mělo uskutečnit až ve druhém březnovém týdnu proto, že v prvním týdnu měsíce je prezident zaneprázdněn. Počátkem týdne letí do Spojených států, kde vystoupí na konferenci Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti. Poté bude na třídenní návštěvě Plzeňského kraje.

Zeman původně prohlásil, že přijetí rezignace Válkové ještě zváží. Na vyjasnění jeho postoje čekal předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), který už dříve avizoval, že je poté připraven Pelikána na ministra navrhnout. Pelikán i stranický šéf hnutí ANO Andrej Babiš uváděli, že Válková odchází na vlastní žádost. Ministryně ale později v médiích prohlásila, že rezignovala na přání hnutí. Babiš potom přiznal, že pokud by nepodala demisi, ANO by navrhlo její odvolání. Podle něj byla nejvíce kritizovaným ministrem hnutí, mnohdy prý oprávněně. Ministryně s tím ale nesouhlasí.