Zeman: Kvóty pro ženy na kandidátkách ČSSD jsou urážkou

Miloš Zeman při návštěvě Plzeňského kraje

Miloš Zeman při návštěvě Plzeňského kraje Zdroj: ctk

Jednobarevné vedení ČSSD přejímá veškerou odpovědnost za budoucí volební výsledky strany a nemá se na koho vymlouvat, řekl prezident Miloš Zeman ke sjezdu sociální demokracie. Na něm šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka prosadil do vedení strany přesně ty politiky, které chtěl. V pořadu Partie televize Prima také Zeman za urážku označil kvóty pro ženy, které si ČSSD na sjezdu schválila.

Zeman uvedl, že by strany, které příliš neuspějí ve volbách, měly neúspěch analyzovat a přemýšlet o jeho příčinách. Když to neudělají, riskují podle něj, že příště bude neúspěch ještě větší. Sociální demokracie, která v posledních parlamentních volbách výrazně zaostala za očekáváním, tak podle něj na v sobotu skončeném sjezdu neučinila. Před volbami podle něj analytici Lidového domu tvrdili, že ČSSD dostane mezi 30 a 35 procenty hlasů. Nakonec ale dostala jen přes 20 procent.

K novému vedení ČSSD Zeman uvedl, že je zcela normální, když strany mají různé frakce zastoupené i ve svém čele. Stranu to podle něj oživuje a dává jí to nové impulzy do činnosti. Jednobarevné vedení podle něj přejímá veškerou odpovědnost za budoucí volební výsledky. Ty u ČSSD budou záležet na programu i na tom, do jaké míry bude mít v čele přitažlivé osobnosti, je přesvědčen Zeman.

Sociální demokracie o na sjezdu vedle volby nového vedení také schválila nové stanovy. U voleb do Sněmovny a krajů podle nich ČSSD musí na kandidátku dát nejméně 40 procent žen. Zeman takové opatření považuje za urážku žen. Schopné ženě díky nim může neschopný muž neprávem říci, že je na kandidátce jen proto, že jsou kvóty, míní. Jeho stanovisko prý ale není nikterak radikální.