Zeman nejvíc bodoval v Proseči, Schwarzenberg v Okoři

Volby na horách

Volby na horách Zdroj: ctk

Nově zvolený prezident Miloš Zeman dostal v Česku nejvíc hlasů v obci Proseč na Pelhřimovsku - přes 98 procent. Z 55 tamních voličů mu nedal hlas jen jeden. Vicepremiéra a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga ve finále nejčastěji volili v Okoři u Prahy. Z 56 hlasů jich dostal 52, tedy téměř 93 procent. Vyplývá to z výsledků zveřejněných na volebním serveru.

Zeman dostal podporu nad 90 procent zhruba v pětadvacítce obcí. Schwarzenberg zaznamenal takový výsledek jen v Okoři, kde zároveň procentuálně nejvýrazněji porazil Zemana, který dostal v obci pouze čtyři hlasy. Rozdíl 48 hlasů mezi nimi představoval téměř 86 procent. Podobně Zeman největším procentuálním rozdílem vyhrál v Proseči, a to o více než 96 procent.

Nejvyšší volební účast byla v Přeckově na Třebíčsku. Z 54 voličů tam neodevzdal hlas jediný a účast dosáhla 98,15 procenta. Schwarzenberg dostal v Přeckově 30 hlasů, Zeman 23. Obcí s více než devítidesetinovou účastí bylo v prezidentském finále celkem 15.

Naopak procentuálně nejméně voličů si přišlo vybrat prezidenta ve Vřesové na Sokolovsku. Z 322 lidí s právem volit jich přišlo k urnám 87 a účast byla 27,02 procenta. Zemanovi patřilo 63 hlasů a Schwarzenbergovi 24. Účast pod 30 procent zaznamenali celkem v pěti obcích.

V prvním kole volili lidé Zemana nejčastěji v Dolních Lažanech na Třebíčsku. Hlas mu tam tehdy dalo 63 z 95 voličů. Nyní Zeman získal v obci 92 z celkem 102 platných hlasů. Schwarzenberg získal v úvodním kole největší podporu v Horské Kvildě na Klatovsku. Z 58 hlasů jich tam dostal 38. V Kvildě bodoval i nyní, získal 143 ze 160 platných hlasů.

Schwarzenberg dostal hlasy všech příchozích voličů v několika zemích, konkrétně v Íránu, Zimbabwe, Uzbekistánu a Portugalsku. Zeman na stoprocentní zisk nikde nedosáhl.

Remízou skončily volby ve čtyřech desítkách obcí

Remízou se rozešli finalisté prezidentské volby ve čtyřech desítkách obcí v Česku. O nejvyšší počet hlasů porazil vítěz volby Zeman vicepremiéra a předsedu TOP 09 v Ostravě-Jih. V opačném gardu, tedy pro Schwarzenberga, dopadly volby v Praze 4.

K nejlidnatějším obcím, v nichž klání skončilo remízou, patřily Otovice na Karlovarsku. Z 394 voličů v nich hlasovalo pro Zemana i Schwarzenberga shodně 197 lidí. Podobně v Batňovicích na Trutnovsku získali oba duelanti po 185 hlasech. Také v Jiřicích u Moravských Budějovic podělilo 24 příchozích voličů oba finalisty rovným dílem. Pokud by takovým způsobem dopadly volby jako celek, konaly by se od začátku znova.

V Ostravě-Jih Zeman porazil Schwarzenberga o 17 301 hlasů. Zaznamenal tam také nejvyšší nárůst počtu hlasů proti prvnímu kolu. Získal jich tam nyní 30 660, o 17 041 víc. Naopak v Praze 4 získal vicepremiér o 21 713 hlasů víc než Zeman; jeho podpora v obvodu vzrostla o 13 934 na 42 920 hlasů.

Zeman ztratil nejvíce hlasů proti prvnímu kolu v Litohošti na Pelhřimovsku, byť jich bylo jen šest; Schwarzenberg pak v Rodné na Táborsku, rozdíl v jeho zisku představovaly tři hlasy.

Procentuálně zaznamenal Zeman největší skok v obci Želivsko na Svitavsku, a to z nuly na 93,75 procenta. Naopak nejvíce, 7,5 procentního bodu, ztratil v Litohošti na Pelhřimovsku. Schwarzenberg si procentuálně polepšil nejvíce v Okoři u Prahy, zhruba z 37 procent v prvním kole na 93 procent ve finále. Nejvyšší ztrátu zaznamenal v Rodné na Táborsku, rozdíl mezi koly činil asi čtyři procentní body.

Nejvyšší nárůst volební účasti zaznamenali komisaři v Železné Rudě na Klatovsku, a to skoro o 32 procentních bodů na téměř 92 procent. Na opačné straně pomyslného žebříčku byla obec Kováň na Mladoboleslavsku. V prvním kole tam přišlo k urnám asi 70,5 procenta voličů, ve druhém 31,1 procenta. V pěti desítkách obcí byla účast v prvním i ve druhém kole totožná.