Zeman: Neměli bychom rozbíjet dobré vztahy s Ruskem

Prezident Miloš Zeman (vlevo)

Prezident Miloš Zeman (vlevo) Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman podporuje, aby se nepřerušovaly obchodní vztahy s Ruskem. Podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman oceňuje úsilí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v této záležitosti.

„Pan prezident oceňuje úsilí pana premiéra o nepřerušování obchodních vztahů s Ruskou federací, neboť se domnívá, že konflikt mezi Ruskou federací a Ukrajinou má krátkodobou nebo nejvýše střednědobou podobu a že by bylo chybou rozbíjet dobře se rozvíjející ekonomické vztahy,“ řekl Ovčáček.

Evropská unie a Spojené státy od počátku srpna zpřísnily sankce, které uvalily na Rusko kvůli pokračujícímu konfliktu na východě Ukrajiny. Sobotka poté, co sankce odsouhlasila i česká vláda, řekl, že je dobře, „že sankce nemají plošný hospodářský charakter a cílí na omezený okruh oblastí“.

Na základě rozhodnutí EU platí zákaz vývozu a dovozu zbraní a vojenského materiálu z a do Ruska. Omezen je také prodej zboží a technologií dvojího užití pro vojenské použití a konečné vojenské uživatele. Protiruské sankce se týkají také vývozu citlivých technologií pro průzkum a těžbu ropy, které jsou používány pro hlubinný podmořský a arktický průzkum a těžbu ropy a dále těžbu ropy z břidlic. Omezení se týkají i přístupu na finanční trhy.

Zeman: Stát by měl postiženým firmám pomoci hledat jiné trhy

Zeman také podle Ovčáčka souhlasí s ministrem obchodu a průmyslu Janem Mládkem, že pokud sankce postihnou české firmy, stát by jim měl pomoci nalézt uplatnění na jiných trzích postsovětských států.

Obchodní bilance Česka a Ruska:
V roce 2013 dosáhl český vývoz do Ruska 5,9 miliardy dolarů (zhruba 116 miliard korun), dovoz činil 7,9 miliardy dolarů (zhruba 155 miliard korun). Obrat tak činil 13,8 miliardy dolarů, což byl téměř stejně, jako v roce 2012.
Rusko zaujímá v exportu České republiky sedmé místo (s podílem 3,9 procenta) - za Německem, Slovenskem, Polskem, Francií, Británií a Rakouskem. V importu je to páté místo (5,6 procenta) za Německem, Čínou, Polskem a Slovenskem.
České firmy nalézají příležitosti v energetice (jaderném strojírenství), v dopravním strojírenství či ve výstavbě multifunkčních budov. Značnou část ruského importu do Česka pak tvoří paliva a suroviny.

Boje mezi ukrajinskou vládou a proruskými aktivisty si již vyžádaly podle OSN přes 1100 obětí. Moskva popírá, že separatistům dodává zbraně nebo že konflikt rozdmýchává.