Zeman novou vládu jmenuje ve středu, uvedl Babiš

Novou vládu by měl prezident Miloš Zeman jmenovat ve středu 27. června ráno. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešní zhruba hodinové schůzce s prezidentem na zámku v Lánech, které se účastnil také předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Hnutí ANO a ČSSD menšinový kabinet skládají.
 

Ani jeden z politiků v Lánech před čekající novináře nepředstoupil. Hrad vydal po schůzce obvyklou stručnou zprávu o přijetí. "Závěr dnešní schůzky je, že vláda by měla být jmenována ve středu 27. června v 09:00 ráno," napsal Babiš.

Termín jmenování nové vlády byl nejasný, když Zeman dnes dopoledne zmínil jako velmi pravděpodobné úterý nebo středu příštího týdne. Babiš následně uvedl, že pro něho jde o novou informaci, když z prezidentova okolí zazníval jako termín začátek července.

Babiš již nekomentoval, zda se na setkání v Lánech mluvilo o nominantovi ČSSD na ministra zahraničí Miroslavu Pochem. Zeman ho odmítá kvůli jeho postojům k migraci. Ostře se vůči němu vymezili také komunisté, kteří by měli ve Sněmovně menšinový kabinet při hlasování o důvěře podpořit.

Premiér během dneška uvedl, že seznam adeptů ke jmenování do vlády chce doručit Zemanovi v pondělí i s Pocheho jménem. Prezident před tím podotkl, že premiér europoslance ČSSD nenominoval, u ministerstva zahraničí byla prázdná kolonka.

Babiš ale tento dokument označil za neformální informaci o nominacích. Hamáček zdůraznil, že pokud by Babiš Pocheho na ministra nenavrhl, šlo by o porušení koaliční smlouvy a o vládní spolupráci s ANO by nemělo smysl dál jednat.

Jak se k toleranci kabinetu postaví KSČM, není jasné. Rozhodnutí se čeká na zasedání ústředního výboru příští týden v sobotu.