Zeman poprvé předstihl Fischera: v preferencích vede

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK/Michal Dolezal

V prvním kole prezidentské volby by nyní vyhrál Miloš Zeman, podle průzkumu agentury ppm factum by ho podpořilo 25,6 procenta občanů. Těsně za ním by skončil s 25 procenty hlasů Jan Fischer, který průzkumy zatím vedl.

V souboji dvou bývalých premiérů se Fischer poprvé od letošního ledna umísil jako druhý, i když s minimálním odstupem za Zemanem. Zemanova podpora ale dlouhodobě stoupá, naopak Fischerova klesla, uvedla agentura.

Na třetím místě by podle ní skončil se ziskem 10,6 procenta hlasů místopředseda sociálních demokratů Jiří Dienstbier následovaný hudebníkem Vladimírem Franzem s 9,8 procenta hlasů a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) s 9,2 procenta hlasů. Místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS) by rádo vidělo prezidentem 6,8 procenta lidí.

Nejméně hlasů by dostaly kandidátky na prezidenta herečka Táňa Fischerová, poslankyně Evropského parlamentu Zuzana Roithová a šéfka Suverenity Jana Bobošíková. Shodně by je volila přibližně čtyři procenta Čechů.

V průzkumu už nejsou uvedeni kandidáti Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura, které ministerstvo vnitra nezaregistrovalo, protože po odpočtu neplatných hlasů zůstali pod zákonnou hranicí 50 tisíc podpisů, a Nejvyšší správní soud nevyhověl jejich stížnosti. Naproti tomu dosud nezaregistrovanou Bobošíkovou do boje o Hrad soud vrátil.

Zeman představil volební spot

Miloš Zeman dnes představil minutový spot, který natočil režisér Filip Renč. Ve spotu se objevuje i Zemanova dcera Kateřina. To, že se v kampaních politiků objevují rodinní příslušníci, je běžné v zahraničí i v Česku, je to dobrý signál pro lidi, komentoval to šéf Asociace českých reklamních agentur Pavel Brabec.

Zemanův klip stál 600 tisíc korun bez DPH, Renč při jeho představování Zemanovu kandidaturu veřejně podpořil.

Fischer představil poradní sbor

Jan Fischer dnes představil poradní sbor, ve kterém je 12 osobností. Odborníkem na zdravotnictví je v rámci týmu známý kardiolog Jan Pirk, bezpečnost má na starost bývalý šéf rozvědky Andor Šándor. V poradním sboru jsou také právnička Hana Marvanová, ekonom Ondřej Jonáš či politolog Petr Just. Odborníkem na vzdělání je Petr Matějů, v oblasti charity a nadací Fischerovi radí Božena Jirků.

Fischer má také videokampaň. Na jednom ze svých prezentačních videí se ležérně vyklání z okna chalupy a slibuje, že se před nikým nebude schovávat a nebude nic tajit. V jiném spotu ho podpořil hokejista Patrik Eliáš s rodinou. Před časem zveřejnil také oficiální klip pod názvem „První krok udělejme společně“.

Videovizitky využívají i další kandidáti

Kanál opoziční ČSSD televize na Youtube uvedl Dienstbierův klip pod názvem Dienstbier 2013 - Kandidát na prezidenta ČR Jiří Dienstbier. Prezentuje v něm svoje názory a vzpomíná na rok 1989.

Vlastní kanál má též vládní strana TOP 09, jeden ze spotů má název Kam se posadí kníže?. Někteří umělci v něm říkají, proč je jim sympatický Schwarzenberg a proč by dle jejich názoru měl usednout na Hradě. Také Schwarzenberg má klip, uveden je heslem Zkazíme komunistům radost?.

Franz dnes oznámil, že se na internetu objevil nový klip z jeho čtyřdílného miniseriálu „Air Franz One“.

Miloš Zeman: Prezident nemusí premiérem jmenovat vítěze voleb

Jiří Dienstbier: Komunisty nikdo nezakázal, navíc Nečasova vláda jim nahrává