Zeman se chystá do Moskvy. Do Ruska ho doprovodí rekordní podnikatelská mise

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Prezident České republiky Miloš Zeman.
Prezident České republiky Miloš Zeman při vystoupení na Žofínském fóru.
Prezident České republiky Miloš Zeman při vystoupení na Žofínském fóru.
Přijetí prezidenta Miloše Zemana královnou Alžbětou
Miloš Zeman na fóru o budování Hedvábné stezky v Pekingu
6
Fotogalerie

Prezidenta Miloše Zemana při blížící se návštěvě Ruska doprovodí zástupci více než 120 českých firem. Delegaci hlavy státu a zástupce podnikatelů na východ dopraví tři letadla. Využity budou dva české armádní speciály a jedno pronajaté letadlo. Půjde podle ní o největší podnikatelskou misi za 25 let. Zeman v Rusku navštíví Soči, Moskvu a pravděpodobně Jekatěrinburg, podnikatelé pojedou jen do hlavního města a Jekatěrinburgu.

"Zájem o misi do Ruska je velký a dá se předpokládat, že počet firem, které se na misi hlásí, ještě mírně vzroste. K dnešnímu dni evidujeme 124 účastníků," řekla mluvčí Svazu průmyslu a obchodu Eva Veličková. Je to podle ní největší mise za 25 let, kdy se Svaz průmyslu a dopravy organizováním podnikatelských cest zabývá.

Podnikatelská mise je naplánována od 21. do 24. listopadu. První den se setkají se Zemanem, který do Ruska pravděpodobně odletí dřív. Poté se v Moskvě uskuteční velké byznysové fórum, kterého se zúčastní i český prezident. Delegaci za Svaz průmyslu a dopravy povede jeho prezident Jaroslav Hanák, na organizaci cesty se podílí také Hospodářská komora a Komora SNS.

Podle Veličkové bude mezi podnikateli zastoupena řada oborů, například energetika, strojírenství, zemědělství, potravinářství, zemědělské dopravní prostředky, ale i služby jako právní kanceláře či bankovní sektor.

Podnikatelé si cesty s českými politiky musí platit. V tomto případě byla záloha stanovena asi na 70 tisíc korun.

Obchod s Ruskem omezují sankce, které na tuto zemi uvalily Evropská unie a USA kvůli anexi Krymu a postoji k bojům na východě Ukrajiny. Zeman se opakovaně proti sankcím vyslovil, nemají podle něj smysl.

Zeman se měl původně setkat v Moskvě s Vladimirem Putinem. Ruský prezident ho nakonec pozval do Soči, což Zeman označil za vyznamenání. V letovisku Soči je rezidence, kterou ruský prezident využívá. V Moskvě by se Zeman měl zúčastnit například otevření výstavy Poklady Pražského hradu.