Zeman: Účast v domácích volbách by měla být povinná

Prezident Miloš Zeman při hlasování v eurovolbách

Prezident Miloš Zeman při hlasování v eurovolbách Zdroj: ctk

Lidé neberou problematiku EU příliš vážně a neuvědomují si, že většina legislativy, kterou Česko přijímá, pochází z Bruselu. Po odevzdání svého hlasu při eurovolbách to prohlásil prezident Miloš Zeman. Na vině jsou podle hlavy státu především novináři, kteří o tom neinformují, ale také politici. Zeman by byl pro to, aby účast v domácích volbách byla povinná.

„Lidé neberou problematiku EU příliš vážně a mylně se domnívají, že se jich netýká. Přitom už 80 procent zákonů, které se u nás přijímají, jsou zákony z dílny EU,“ řekl Zeman. Proto je podle něj účast v evropských volbách v Česku ve srovnání s jinými zeměmi unie nízká.

Zeman také řekl, že je zastáncem toho, aby účast v domácích volbách byla povinná. V eurovolbách by tomu tak být ale nemělo.

Zeman do volební místnosti v pražské základní škole Brdičkova přišel společně s manželkou Ivanou poté, co se vrátil ze státní návštěvy Rumunska a Moldavska.

Ještě před volbou se Zeman vymezil vůči kritikům, kteří tvrdí, že 21 českých poslanců v Evropském parlamentu nemůže příliš mnoho prosadit.

„Problém je v tom, že dva nejsilnější bloky v Evropském parlamentu- sociální demokracie a křesťanští demokraté jsou zatím v přibližné rovnováze, takže právě těchto 21 poslanců, pokud budou postupovat jednotně, mohou docela úspěšně hájit české národní zájmy. A to je důvod, proč jít k evropským volbám,“ řekl Zeman ještě na letišti v moldavském Kišiněvu.