Zeman varoval před obchodními válkami, ohrožují ekonomický růst

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman se v prvním vánočním poselství v novém funkčním období vrátil především k tématům, o kterých ve svých projevech mluví dlouhodobě. Zeman ocenil lídry ANO, ČSSD a KSČM, že se podíleli na vzniku vlády, pochválil boj V4 proti migračním kvótám a podpořil armádní zahraniční mise. V projevu poděkoval Zeman voličům za podporu v lednových volbách či varoval před zpomalením růstu ekonomiky. Kritizoval demonstranty požadující pád vlády a zpochybnil nedávné varování kontrarozvědky před čínskými špiony.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnešní projev pochválil, podle opozičních politiků Zeman pouze zopakoval své známé názory.

Z politických událostí letošního roku zmínil Zeman ve zhruba 25 minut dlouhém projevu prezidentské a komunální volby a vznik vlády. "Slibuji, že budu i nadále usilovat o obranu národních zájmů České republiky a její suverenity, jak v oblasti migrace, tak v oblastech dalších," vzkázal Zeman svým voličům. Kvůli nízkému zájmu voličů o komunální volby připomněl svou myšlenku na zavedení volební povinnosti, kvůli obcházení vítězů voleb při skládání koalic na radnicích propagoval prezident svůj návrh na přímou volbu starostů či hejtmanů.

Otázky migrace se Zeman dotkl v souvislosti s činností visegrádské skupiny (V4). Podle něj dokázala nemožné, když dosáhla toho, že se v Evropské unii přestalo diskutovat o migračních kvótách. Nezávislou migrační politiku označil Zeman stejně jako před rokem za znak suverenity republiky. Zopakoval také svůj postoj k zahraničním misím české armády. Zejména v Afghánistánu podle Zemana čeští vojáci bojují proti mezinárodnímu islámskému terorismu a chrání tak české národní zájmy.

Kriticky se Zeman postavil k údajné "špionománii". "Ti, kdo nás neustále varují před špiony, z nás tak trochu dělají nesvéprávné a manipulovatelné bytosti," konstatoval. Pokračoval tak ve své kritice Bezpečnostní informační služby (BIS), která na rozsáhlou aktivitu čínských zpravodajských služeb upozornila ve výroční zprávě za loňský rok. Před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE varoval státní instituce minulý týden Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Za další hysterickou vlnu ve společnosti považuje vedle informací o špionech Zeman demonstrace, na nichž lidé na podzim žádali demisi vlády. Demonstrovat za konec vlády je podle něj plně oprávněné v podmínkách totalitního režimu, ale pokud se konají svobodné volby, považuje takové demonstrace za pohrdání vůlí voličů. Zeman také varoval před zpomalením ekonomického růstu. Zopakoval v té souvislosti, že zdravým lidem, kteří odmítnou nabízenou práci, by měly být odňaty sociální dávky. Podobně jako loni apeloval na investice a pochválil nový vládní investiční plán.

Politici v anketě ČTK označili projev za standardní a nepříliš překvapivý. Zeman podle nich jen shrnul své známé názory. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil postrádal filozofické zamyšlení nad uplynulým rokem, šéf ODS Petr Fiala uvedl, že projev nebyl překvapivý a ani vánoční. "Ale na to jsme už u prezidenta Zemana tak trochu zvykli," napsal ČTK Fiala. Podle předsedy Starostů a nezávislých Petra Gazdíka bylo poselství uceleným shrnutí Zemanových známých názorů. "Jen to stmelující poselství nějak chybělo," uvedl.

Premiér Babiš poselství ocenil, bylo podle něj nekonfrontační a objektivní. Předseda kvitoval i řadu pasáží z projevu. Potěšila ho například chvála prezidenta za sestavení a podporu současné vlády nebo slova na adresu investičního plánu.

Zeman v úvodu svého poselství řekl, že projev pronáší o Vánocích, protože navazuje na tradici první republiky. Novoroční projev zavedl až Klement Gottwald v roce 1949, dodal. Dnešní den se podle něj hodí lépe k bilancování i z toho důvodu, že po silvestrovských oslavách by někteří lidé nemohli projev sledovat s plným soustředěním. Na Zemanovy předchůdce, kteří pronášeli projev na Nový rok, plánují v první den roku 2019 navázat předsedové Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a Sněmovny Radek Vondráček (ANO).