Zemanův návrh na termín voleb zákon nedovolí, nakonec budou 7. a 8. října

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Krajské a senátní volby se uskuteční 7. a 8. října. O termínu oficiálně rozhodl prezident Miloš Zeman a jeho mluvčí Jiří Ovčáček to uvedl na twitteru. Ve středu hlava státu oznámila, že se hlasování uskuteční o týden později, vzápětí se ale ukázalo, že podle zákona to není možné. Nejzazší termín pro volby je právě 7. a 8. říjen.

Zeman ve středu na tiskové konferenci po návštěvě Středočeského kraje řekl, že krajské volby a první kolo voleb do třetiny Senátu vyhlásí na 14. a 15. října.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) pak tlumočil názor odborníků resortu, že krajské volby je třeba uskutečnit do čtyř let od těch předchozích, tedy nejpozději 7. až 8. října. „Jinak hrozí, že krajské volby mohou být napadeny u soudu a prohlášeny jako celek za neplatné. Upozorním pana prezidenta na toto riziko a požádám ho, aby svoje rozhodnutí přehodnotil,“ napsal ministr na twitter.

Ovčáček potom uvedl, že prezident původně avizovaným termínem chtěl vyjít vstříc senátorům a poslancům, kteří se s ním setkali v rámci návštěvy Středočeského kraje. Pokud by byl termín v rozporu se zákonem, je hlava státu připravena ho změnit, uvedl mluvčí. Právě to Zeman nyní učinil.