Zemřel Richard Sacher, ministr, který zrušil StB

Richard Sacher

Richard Sacher Zdroj: ctk

Ve věku 71 let zemřel dnes nad ránem polistopadový ministr vnitra Richard Sacher. Do dějin vstoupil jako muž, který začátkem roku 1990 zrušil obávanou komunistickou Státní bezpečnost. Sachrovo úmrtí potvrdila mluvčí KDU-ČSL Miriam Farská.

Sacher byl členem Československé strany lidové, předchůdkyně dnešní KDU-ČSL, od roku 1968. Na začátku 90. let byl krátce místopředsedou strany. V roce 1990 kandidoval na předsedu lidové strany, šéfem se ale stal Josef Lux.

Po sametové revoluci byl Sacher nejprve ministrem bez portfeje a od prosince 1989 do června 1990 působil jako ministr vnitra. V letech 1990 až 1992 byl poslancem a členem předsednictva Sněmovny lidu Federálního shromáždění.

Po odchodu z ministerské funkce navíc oslabila Sacherova pozice ve straně, což vyústilo až v jeho nucený odchod. Ten byl výsledkem déletrvajících sporů mezi ním a tehdejším vedením. Sacher totiž podporoval myšlenku legalizace frakcí ve straně a nesouhlasil - s podle něj - pravicovou orientací lidovců. V červnu 1992 konstatovalo celostátní předsednictvo KDU-ČSL, že Sacher není nositelem politiky KDU-ČSL. Kromě jiného mu vytýkalo jeho opakovanou účast na předvolebních akcích KSČM.

Od podzimu 1992 pak Sacher působil ve vedení soukromé bezpečnostní agentury Group 4 Services (dnes G4S Secure Solutions), politické ambice ho ale neopustily. Například v roce 1996 se rýsovala dohoda o jeho kandidatuře za lidovce do Senátu, která ale nezískala podporu celostátního vedení strany. O mandát v horní komoře parlamentu se nakonec ucházel až na podzim 2000 jako nestraník za ČSSD na Náchodsku. Nepostoupil tehdy ani do druhého kola.

V souvislosti se Sachrovým působením na ministerstvu vnitra vyvolával největší zájem médií takzvaný „fond Z“. V něm měly být uloženy svazky komunistické Státní bezpečnosti, které podléhaly zvláštnímu režimu. Na jaře 1990 do něj Sacher přeřadil i evidenci StB vedenou na tehdejší představitele federálního a republikových parlamentů a vládní činitele.

Před sedmi lety Vojenské zpravodajství informovalo o tom, že Sacher byl v roce 1958, kdy mu bylo 16 let, zaevidován jako tajný spolupracovník kontrarozvědky, která byla součástí StB. Sacher na to tehdy reagoval tím, že má tři lustrační osvědčení z let 1992, 2000 a 2005. Na přímou otázku, zda s kontrarozvědkou spolupracoval, ale odmítl odpovědět.

Babiš podle objevených listin donášel StB na své kolegy