Zemřel významný český sociolog Ivo Možný

Sociolog Ivo Možný

Sociolog Ivo Možný Zdroj: CTK

Ve věku 84 let dnes zemřel přední český sociolog Ivo Možný. Možný po listopadové revoluci položil základy české moderní sociologie. Svou celoživotní práci zaměřil především na výzkum rodiny, věnoval se i sociologii intimity nebo sociální politice.

Působil na Masarykově univerzitě v Brně, kde spoluzaložil a v letech 1998 až 2004 jako děkan vedl Fakultu sociálních studií. Od roku 2013 na fakultě působil jako emeritní profesor sociologie a sociální filozofie. S odkazem na jeho rodinu zprávu o jeho smrti uvedl server Lidovky.cz.

„Byl asi mezi mými učiteli tím nejlepším, neboť abych si před ním nepřipadal jako hlupák, studoval jsem na zkoušky u něj mnohem více, než bylo nezbytné. A to je vlastně to, čeho má univerzitní učitel u svých studentů dosáhnout. Ale nepodaří se to zdaleka každému, jen autoritám, jakou byl a pro mě už vždycky zůstane Ivo Možný,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, kterého Možný osobně učil.

Lítost vyjádřil i emeritní děkan FSS MU Ladislav Rabušic. „Rád studenty zdravě provokoval, byl na ně přísný, neboť vyžadoval práci a výkon, ale současně byl i moudře laskavý,“ uvedl Rabušic. Podle něj měl Možný jasnou představu o tom, jak by měla fungovat vysoká škola evropského formátu, a v tomto duchu ji také řídil.

„Když za ním jako za děkanem studenti chodili, že se na fakultě a ve výuce pořád dějí nějaké změny a že oni vlastně nemají pořádný klid na studium, říkával jim: 'Miláčci, klid zažijete jenom na hřbitově. Život je permanentní proměna'. Jsem přesvědčen, že Ivo si svůj klid nyní užívá,“ řekl Rabušic.

Ivo Možný se narodil v roce 1932 v Prostějově. Několik let pracoval jako redaktor a reportér Československého rozhlasu v Praze, Ostravě a Brně, od 60. let působil na katedře sociologie Filozofické fakulty brněnské univerzity. Po nástupu normalizace nesměl přednášet na vysokých školách, uplatnění našel v brněnské Manželské a předmanželské poradně. V akademické i vědecké dráze mohl naplno pokračovat až po listopadu 1989.

V roce 2015 převzal Cenu Neuron za přínos světové vědě v oboru společenské vědy.