Zlínská policie zatím stíhá v metanolové kauze 45 lidí

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Zlínská krajská policie stíhá v metanolové kauze 45 lidí, z toho 12 vazebně. Kvůli otrávenému alkoholu zemřelo v zemi 33 lidí. Uvedl to náměstek zlínského krajského ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Jindřich Kučera.

Zlínští kriminalisté postupně přebírají případy z celé republiky, pracují na nich dvě desítky policistů. „K hlavnímu kmenu se podařilo díky dalším větvím a větvičkám připojit dalších 28 případů,“ přiblížil Kučera s tím, že připojeny byly spisy například z Olomouckého, Jihomoravského, Moravskoslezského, Karlovarského či Libereckého kraje. Podle státního zástupce Jiřího Zemka, který má tuto část kauzy na starost, je jen v Moravskoslezském kraji, odkud je nejvíce, 20 obětí, stíháno 21 lidí, z toho sedm vazebně.

Mezi nimi už není jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga. „Minulý týden jsem zrušil jeho trestní stíhání. Byl obviněn z toho, že si pokoutně opatřil blíže nezjištěné množství potravinářského lihu, z něhož měl vyrobit alkohol kontaminovaný metylalkoholem,“ řekl Kafka. Podle něj nemohlo usnesení o zahájení trestního stíhání obstát, byť bylo založeno na reálném podezření.

K převzetí jsou připraveny kauzy z Plzeňského, Jihočeského či Královéhradeckého kraje. „Je předpoklad, že postupně trestní věc sloučíme do rozsahu okolo 60 až 70 obviněných,“ uvedl státní zástupce Roman Kafka. Tři lidé jsou stíháni pro obecné ohrožení. Podle policie jde o dva muže, kteří otrávenou směs namíchali, a o distributora ze Zlínska, který ji uvedl do oběhu. Hrozí jim 12 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Další dva lidé byli podle Zemka z tohoto trestného činu obviněni v Moravskoslezském kraji. Jejich případy ale zatím nebyly k těm, kterými se zabývá zlínská policie a státní zastupitelství, připojeny. Z tohoto důvodu k nim státní zástupci nechtěli uvádět bližší podrobnosti. Podle Kafky je převážná většina lidí stíhána pro ohrožování zdraví závadnými potravinami. „Jde o distributory na různých stupních úrovně,“ doplnil Kafka.

V distribučním skladu výhradního distributora, firmy Verdana, byly nalezeny závadné lihoviny Likérky Drak, potvrzoval to i její jednatel Robert Sedlařík. Podezření směrem k Čanigovi je podle Kafky oslabováno výpovědí jednatele společnosti Vapa Drink Viktora Koláčka, který policii řekl, že zmíněné lihoviny byly vyrobeny v její provozovně v Žeranovicích na Kroměřížsku a odtud dovezeny do skladu Verdany.

Sedlařík policii unikal, po zadržení ale podle Kafky Koláčkova slova potvrdil. Podle státního zástupce však policie na případu, ve kterém je stíhán jednatel firmy Vapa Drink a nově také Sedlařík, nadále pracuje. Není tak ani vyloučeno, že kriminalisté opět ve věci obviní i Čanigu.

Podle Kučery policie stále nemá zdokumentován pohyb veškerého množství v Opavě vyrobené látky, kterou tvořil z poloviny metanol a z druhé etanol. Do oběhu šlo podle Kučery 15 tisíc litrů směsi. „Máme povědomí o 10 až 11 tisících litrech. Látku jsme buď zajistili ve skladech, nebo se obvinění přiznali, že látku vylili či namíchali do směsi do ostřikovačů. Nevíme tak odhadem asi o čtyřech až pěti tisících litrech, může to ale být méně,“ řekl Kučera.